Industrii
AcasăActual"Vrem compensarea integrală a accizelor la carburanți și, în același timp, drumuri...

„Vrem compensarea integrală a accizelor la carburanți și, în același timp, drumuri bune.” Expertul explică dacă agrarienii primesc suficient sprijin din partea statului

În 2022, fondul de subvenții agricole a fost de peste 1,8 miliarde de lei, iar autoritățile continuă să ajute fermierii pe toate căile posibile. Sprijinul este vizibil atât în structura exporturilor, cât și în compensarea accizelor la carburanți. Igor Grigoriev, șeful asociației Agrocereale, a declarat în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах” că sectorul agricol este acum sub control, dar a explicat ce se poate face dacă situația se înrăutățește.

„Situația este analizată și monitorizată zilnic de Ministerul Agriculturii, de guvern și de parlament. Cred că, dacă la un moment dat vom vedea că situația este deplorabilă, pot fi anunțate scutiri de taxe sau dobânzile la credite pot fi compensate undeva”, a spus Grigoriev.

Potrivit acestuia, agențiile de stat contribuie activ la exporturi. În acest sens, el a menționat că vama moldovenească este mereu în contact cu cea românească.

„Când mărfurile treceau prin România, vămile și alte instituții ale statului nu erau pregătite pentru asemenea volume, nici din punct de vedere al reglementărilor, nici din punct de vedere al infrastructurii. Acum, vama moldovenească și poliția de frontieră funcționează ca un ceas, dar în România totul a fost întotdeauna mai birocratic, iar din cauza legislației naționale și europene, acolo există o dublă birocrație. Am sugerat crearea de puncte comune de control vamal încă în urmă cu un an, iar acum se lucrează intensiv la acest lucru. Sper că în viitorul apropiat această problemă va fi rezolvată, iar fluxul de mărfuri va crește”, a spus expertul.

În ceea ce privește compensarea în proporție de 100% a accizelor la carburanți pentru fermierii mici și mijlocii și de 30% pentru marii agricultori, Grigoriev consideră că la etapa actuală acest ajutor este suficient.

„Abordarea guvernului trebuie să fie rațională și pragmatică. Ceea ce s-a făcut până acum este în regulă, apoi vom vedea cum evoluează situația. Aș vrea ca lucrurile să se calmeze și atunci toate aceste măsuri vor fi inutile. Dar chestiunile legate de compensații și sprijin trebuie abordate analitic, nu ca și cum cineva ar veni și ar spune că are nevoie de ele, pentru că toată lumea are nevoie de ele. Autoritățile au multe alte probleme mari”, a adăugat șeful Agrocereale.

Grigoriev a precizat: „Vrem compensarea integrală a accizelor la combustibil și, în același timp, vrem drumuri bune. Dar acestea sunt construite din accize și TVA pe combustibil”.

În opinia sa, acum principala problemă este lipsa de comunicare între autorități și fermieri. „Nu trebuie să ne fie teamă să vorbim, să comunicăm și să ne exprimăm. Dacă vă este frică și începeți să vă feriți, atunci totul se întoarce de multe ori mai rău. Comunicarea din partea autorităților ar trebui să fie zilnică și mai transparentă, oamenii ar trebui să știe totul. Acest lucru este important nu numai pentru a rezolva problemele, ci și pentru a contura rezultatele în viitor”, a conchis Grigoriev.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Policontract DI_4403