Industrii
AcasăActualVotat în prima lectură! Parlamentul a aprobat majorări salariale pentru anumite categorii...

Votat în prima lectură! Parlamentul a aprobat majorări salariale pentru anumite categorii de bugetari

Parlamentul a aprobat creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat în prima lectură.

Totodată, vor fi majorate clasele de salarizare și pentru alte categorii de salariați: consilierul pentru soluţionarea contestaţiilor; unele categorii de personal de specialitate din domeniul expertizei judiciare, formării judiciare, asistenţei juridice garantate de stat; cadrul didactic de sprijin. Potrivit estimărilor, impactul legii va fi de 35,9 milioane de lei anual.

Modificările intervin ca urmare a carențelor cu privire la sistemul de salarizare din sectorul bugetar ce țin de salariile mici ale unor categorii de angajați, poziționarea necorespunzătoare în ierarhia posturilor, nivelul diferențiat de salarizare a unor titluri de funcții care îndeplinesc același tip de sarcini ș.a.

Concomitent, în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, va fi stabilit un spor suplimentar la salariu pentru realizarea sarcinilor prioritare. Sporul, în mărime de până la 75% din salariul de bază, vine să stimuleze financiar personalul nemijlocit implicat în realizarea sarcinilor de aderare a Moldovei la UE.

Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie și achitate începând cu luna octombrie a anului curent.

În context, deputatul PAS, Radu Marian a menționat că asistenții sociali vor primi cu 900 lei/lună în plus, pe lângă 5.5% creștere salarială, iar asistenții parentali profesioniști – 700 lei și 5.5% creștere salarială.

Deputatul a mai spus că cadrele didactice, psihologi, logopezi etc., vor avea parte de sprijin de plus 550 lei.

Totodată, pentru angajații implicați nemijlocit în implementarea criteriilor de aderare la UE, se instituie un supliment lunar de 75% din salariu.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Casalot Ro DI_4408