Industrii
AcasăActual”Vom promova o nouă paradigmă de subvenționare în agricultură”. Bolea a vorbit...

”Vom promova o nouă paradigmă de subvenționare în agricultură”. Bolea a vorbit despre planurile de activitate ale ministerului pentru perioada următoare

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a susținut, ieri, 24 noiembrie, o conferință de presă, în cadrul căreia a trecut în revistă principalele realizări ale anului 2022 în sectorul agroindustrial și a comunicat despre planurile de activitate ale ministerului pentru perioada următoare. Astfel, pentru anul 2023, ministerul va extinde suprafețele irigate din cadrul zonelor cu sisteme centralizate de irigare, întrucât asigurarea accesului la apă prin irigare este esențială pentru creșterea productivității atât în sectorul vegetal cât și în zootehnie.

„În anul curent a fost majorat Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural până la 1,75 mlrd lei. În contextul blocajului căilor logistice terestre, atenția a fost focusată pe diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele agricole autohtone și în comun cu Serviciile Vamale din Moldova și România, am redus timpul de control a produselor, fiind create coridoarele verzi”, a transmis Vladimir Bolea.

Ministrul a mai comunicat și despre alte reușite cum ar fi: excluderea necesității de prezentare a certificatului fitosanitar la efectuarea exportului de cereale în Uniunea Europeană. Totodată, s-a referit la extinderea listei de produse social importante și plafonarea adaosului comercial permis, precum și la facilitarea obținerii autorizațiilor de mediu pentru irigarea terenurilor agricole.

Alte progrese enunțate s-au referit  la amânarea achitării impozitului pentru bunurile imobiliare, diminuarea ratelor de creditare, precum și la extinderea termenului de depunere a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru toți agricultorii.

În aceeași ordine de idei, ministrul a anunțat despre planurile de reorganizare a ministerului, având ca scop îmbunătățirea   mecanismelor   de   elaborare   a   politicilor pentru industria alimentară, digitalizarea agriculturii, hidroameliorație, analiza pieței și planificarea de marketing.

Cu referire la cadrul normativ, ministrul a declarat că în prezent se lucrează asupra Legii 276, pentru introducerea unor modificări privind măsurile de subvenționare în agricultură și mediul rural:„ Vom promova o nouă paradigmă de subvenționare, deoarece urmărim să diversificăm formele de stimulare financiară din partea statului. Gradual, ne vom alinia la experiența și practicile europene, vom prelua standardele de calitate în procesul de producere, vom crea condiții favorabile de sporire a competitivității și de facilitare a accesului pe piața comunității europene a produselor autohtone. Toate cele enunțate pot fi realizate cu succes prin comunicare și efort consecvent, prin valorificarea oportunităților și îmbunătățirea relațiilor de colaborare  cu mediul de afaceri, cu instituțiile de cercetare și cu partenerii internaționali de dezvoltare. Exprim înalta recunoștință partenerilor de dezvoltare și întregii comunități agricole moldovenești pentru implicare, deschidere și cooperare în dezvoltarea acestui segment complex. Ministerul și Guvernul rămân  un partener de încredere pentru întreaga comunitate agricolă”, a încheiat ministrul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni