Industrii
AcasăActualVolumul remitențelor în Moldova este în scădere. Ioniță este de altă părere

Volumul remitențelor în Moldova este în scădere. Ioniță este de altă părere

Volumul remitențelor în Republica Moldova în iulie 2023 a fost de 137,8 milioane de dolari, în scădere cu 7,7% față de luna iunie și cu aproape 20% față de luna iulie a anului trecut. În același timp, la finele a șapte luni, volumul transferurilor atât în 2023, cât și în 2022 este aproape același – 971,7 milioane de dolari și, respectiv, 967,5 milioane de dolari. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, scăderea formală se datorează faptului că vara cetățenii folosesc mai des modalitatea informală de transfer de bani, fapt demonstrat de volumul ofertei de valută, care este de peste două ori mai mare decât volumul transferurilor.

După cum a explicat expertul pentru Business Pages, datele publicate de Banca Națională cu privire la volumul remitențelor nu oferă o imagine completă a remitențelor.

„Există multe modalități informale de transfer de bani, pe care cetățenii noștri care lucrează în străinătate le folosesc în mod constant, mai ales pe timp de vară. De exemplu, ei își aduc singuri banii câștigați, îi transferă prin cunoștințe, îi pun pe cardurile băncilor străine, după cum o demonstrează creșterea plăților și retragerilor de numerar de pe cardurile băncilor străine din Moldova. În plus, a apărut o altă modalitate de transfer de bani – prin intermediul serviciului bancar Revolut”, a spus economistul.

În opinia sa, nu există o scădere reală a remitențelor, ci doar o schimbare a modului în care acestea sunt transmise, de la formal la informal.

„Merită atenție și volumul ofertei nete de valută în luna iulie din partea persoanelor fizice – 322 milioane de dolari – cu 9% mai mult decât în iunie. Aceasta este de două ori mai mare decât volumul oficial al remiterilor de bani. Cetățenii au luat această valută de undeva”, a subliniat Ioniță.

Menționăm că, în primele șapte luni ale acestui an, oferta netă de valută din partea persoanelor fizice s-a ridicat la 1,6 miliarde de dolari, cu 54% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

Vă reamintim că parlamentul a adoptat în primă lectură amendamente la legislație, care obligă prezentarea buletinului de identitate la schimbul de valută.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.mgm.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
16.6 ° C
18.2 °
16.6 °
96 %
1.5kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
27 °
https://www.wippo.md/
https://www.intertext.md/
http://www.imonagrup.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418