Industrii
AcasăActualVladimir Bolea a discutat cu Ministerul Finanțelor și BNM despre situația din...

Vladimir Bolea a discutat cu Ministerul Finanțelor și BNM despre situația din sectorul agricol. Care au fost principalele subiecte abordate

În scopul redresării situației din sectorul agricol și urmare a solicitărilor din partea agricultorilor, astăzi, 17 august, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a convocat o ședință cu factorii de decizie ai Băncii Naționale din Moldova și ai Ministerului Finanțelor.

Părțile au discutat necesitatea adoptării unor măsuri care să asigure dezvoltarea sustenabilă a activității fermierilor și să prevină dificultățile majore în mediul de afaceri agricol. Astfel, au fost analizate aspecte ce țin de reeșalonarea creditelor pentru agricultori, posibilitatea re-creditării, revizuirea condițiilor de reclasificare pentru creditele investiționale în agricultură și posibilitatea de acces a creditelor investiționale. În context, ministrul Vladimir Bolea a menționat că, în urma discuțiilor cu băncile comerciale, s-a convenit asupra neaplicării penalităților pentru o perioadă determinată agricultorilor ce au înregistrat o istorie creditară bună. La rândul lor, reprezentanții BNM au declarat că, orice facilitate financiară oferită clienților din sectorul agricol, rămâne la discreția băncilor comerciale.

Un alt subiect examinat a făcut referință la problema cu privire la transferurile în valută pentru mărfurile importate/exportate din/în Federația Rusă. Reprezentanții BNM au comunicat că, în urma sancțiunilor impuse de sistemul financiar internațional împotriva Federației Ruse, transferurile bănești în valută sunt în impas și condiționate de sistemele și pozițiile individuale ale sectorului bancar european. În acest context, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să identifice soluții alternative.

Conducerea MAIA a comunicat și despre problema lipsei companiilor de asigurare autohtone, capabile să asigure creanțele financiare, aceasta fiind o condiție obligatorie în identificarea noilor pieți de desfacere și extinderea relațiilor  comerciale, în special cu produse perisabile și horticole cu valoare adăugată.

Reprezentanții BNM și ai Ministerului Finanțelor au declarat că vor analiza cele discutate și vor reveni cu recomandări și soluții.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Intertext ro DI-4356