AcasăOpinia expertuluiVeaceslav Ioniță: Leul va continua sa se intărească până la sfârșitul anului

Veaceslav Ioniță: Leul va continua sa se intărească până la sfârșitul anului

Pe 22 noiembrie Banca Națională a stabilit cursul oficial al leului față de euro de 19,94 lei. Aceasta este cea mai mică rată din martie 2020. Businesspages a aflat de la expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță ce se întâmplă cu euro și ce ne așteaptă în continuare.

– De la începutul anului leul s-a întărit față de euro cu 5,1%. Cursul de schimb actual al leului față de euro are legătură slabă cu factorii interni. Principalul motiv al deprecierii euro este cel extern.

Pe piețele internaționale, dolarul continuă să crească față de euro. Astăzi, perechea valutară EURO/USD a ajuns la 1,13 euro față de dolar.

Euro se depreciază din cauza prețurilor ridicate la resursele energetice, politicilor flexibile ale băncilor centrale europene, precum și din cauza inflației ridicate așteptate în zona Europeană.

La rândul său, aprecierea dolarului este influențată de înăsprirea politicii Sistemului Rezervelor Federale din SUA.

Conform previziunilor mele, rata euro va continua să scadă lent până la sfârșitul anului. Acest lucru va fi facilitat și de întărirea leului în decembrie și începutul lunii ianuarie, ce este tipic pentru Moldova.

Am analizat cursurile de schimb din ultimii ani: moneda națională se apreciează întotdeauna atât față de euro, cât și față de dolar. Presupun că dolarul până la sfârșitul lunii decembrie va costa 17,2-17,3 lei, iar după Anul Nou va începe din nou să crească ușor.

Foto: facebook.com/ionita.veaceslav
alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică”

Noi deschidem un nou ciclu de știri pe Business Pages sub denumirea "Trei întrebări fără politică". Oaspeții rubricii vor fi, în general, oameni de...
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
5 °
53 %
2.2kmh
0 %
lun
6 °
mar
1 °
mie
1 °
joi
4 °
vin
1 °
Policontract DI_4403