Industrii
AcasăActualVeaceslav Ioniță laudă deputații PAS: Este prima inițiativă pe care o pot...

Veaceslav Ioniță laudă deputații PAS: Este prima inițiativă pe care o pot lăuda cu inima deschisă. Despre ce este vorba

Analistul economic, Veaceslav Ioniță a lăudat un proiect de lege al deputaților PAS, care prevede simplificarea procedurii de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici. Potrivit lui, este un proiect de lege pregătit foarte profesionist.

”Este prima inițiativă pe care o pot lăuda cu inima deschisă. Nu știu cine i-a consultat, dar sigur este din domeniu și cunoaște problematica. Moldova poate genera cel puțin 20% din consumul său de energie. Dar cu un mic efort și o politică de echilibrare inteligentă putem crește ponderea energiei regenerabile pana la 40-50%”, a scris Ioniță, pe pagina de Fcebook.

El consideră că, gospodăriile casnice trebuie încurajate pe trei dimensiuni de bază:

  1. Producerea de energie solară;
  2. Producerea de energie Eoliana. În prezent sunt sisteme mici de 2-5 kw, care nu produc zgomot și pot fi instalate în zone rezidențiale. Avantajul lor este producerea de energie noaptea și iarna. Ideal este mix solar + eolian;
  3. Izolare și eficiență Energetică. Instalare pompe de caldură, care dintr-un kw energie produc 3 kw căldură. Altfel spus: 3 kw energie electrică produsă este echivalentă cu un m3 de gaz natural, care acum ușor, ușor urcă spre 30 lei/m3.

”Instalarea a 10KW de panouri solare timp de un an produce energie electrică, transformată de pompele de căldură, echivalentă la 4,5 mii m3 de gaz natural. Mai departe faceți singuri matematica. La prețurile care ne așteaptă la gaz, investiția se recuperează deja în 3 ani!”, a adăugat analistul.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Ichim Gheorghe, a declarat că, acest proiect este o soluție pentru cetățeni în condițiile social-economice de astăzi, unde are loc creșterea prețurilor la resursele energetice.

Potrivit lui, după intrarea în vigoare a proiectului de lege se va reduce cu circa 4-5 luni timpul de execuție, totodată vor fi diminuate cheltuielile aferente costului centralei fotovoltaice. De asemenea, Guvernul va identifica programe de sprijin pentru cetățeni pentru a reduce din dependența de resurse energetice din exterior.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
MGM ro DI-4357