Industrii
AcasăActualVeaceslav Guţuleac: O ușoară creștere a prețurilor la pâine este inevitabilă, dar...

Veaceslav Guţuleac: O ușoară creștere a prețurilor la pâine este inevitabilă, dar nu reprezintă un motiv de îngrijorare

Scumpirea pâinii și a produselor de panificație este una minoră în comparație cu majorarea tarifului pentru consumul de gaze naturale, combustibil și energia electrică. Ajustarea prețurilor la pâine este inevitabilă, din cauza creșterii constante a costului de producţie, susține preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guţuleac. Majorările au început încă din toamna anului trecut, atunci când mai multe întreprinderi din raioane au ridicat cu unul sau cu doi lei prețul la produsele de panificație. Însă în acest an, și recolta de grâu a fost una redusă comparativ cu anul precedent, nemaivorbind de inflația care a atins cote maxime, din cauza războiului din Ucraina, transmite Agroexpert.

Preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guţuleac, spune că pe fundalul majorării tarifelor pentru resursele energetice, şi costul de producţie în panificație, va crește. În aceste condiţii, majorările prețurilor la pâine, vor fi inevitabile.

„Costurile de până acum nu acoperă cheltuielile de producere, lucru care trebuie să fie înțeles. Sunt producători care pur și simplu nu mai rezistă la formarea costului, așa că vor fi nevoiți să modifice preţul, de fapt să ajusteze preţul la costurile de pe piaţă. Vedeți cât de mult s-a scumpit componentă energetică, acum dacă prețul la gaz va fi iarăși majorat, inevitabil că va duce la majorarea preţului produselor de panificație. Dar să nu exagerăm, aceste majorări sunt minime comparativ cu ce se întâmplă pe piața din Republica Moldova, la alte produse alimentare. Prețul la lapte a crescut mult, la ouă – la fel, au ajuns să coste dublu, de la 20 la 40 de lei, iar pâinea este mai scumpă cu câțiva bani, maxim un leu. Fiecare producător trebuie să își ajusteze prețul în funcție de costurile materiei prime. Cu cât se va majora costul pâinii încă nu vă pot spune” a explicat Veaceslav Guțuleac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guțuleac, a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare pentru populație, deoarece materia primă pentru produsele de primă necesitate este suficientă, în pofida recoltei mai mici din acest an.

”Într-adevăr recolta de grâu din acest an este mai mică, dar există rezerve din anul precedent. În plus, chiar dacă recent au fost informații care au avut menirea să creeze panică în societate, precum că nu s-a putut reînnoi rezerva de stat de grâu alimentar, vă asigur că există suficientă făină pentru a produce pâine pentru consumul intern. În plus, pot să vă spun că prețul făinii, este aproximativ același ca anul trecut, așa că majorările vor fi necesare din cauza componentei energetice” a accentuat  Veaceslav Guțuleac.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Casalot Ro DI_4408