AcasăServiciiVeaceslav Eni : “Modernizarea blocurilor energetice nu are impact asupra tarifului la...

Veaceslav Eni : “Modernizarea blocurilor energetice nu are impact asupra tarifului la energia termică”

Termoelectrica nu va majora tariful la energia termică.

Directorul general al întreprinderii, Veaceslav Eni afirmă că speculațiile referitoare la faptul că modernizarea blocurilor energetice ale Termoelectrica ar duce la o eventuală creștere a tarifului la energia termică livrată consumatorilor sunt nefondate.

Șeful de la Termoelectrica a participat marți la ședința Consiliului Municipal Chișinău, unde a venit cu mai multe clarificări referitor la contractul de modernizare a blocului energetic nr. 1 și la proiectul de modernizare a blocului energetic nr. 2 de la CET Sursa I.

Potrivit acestuia, necesitatea modernizării blocurilor energetice la Sursa I a fost dictată de expirarea termenului de exploatare inofensivă a acestora, iar procedurile de licitație privind modernizarea blocului energetic nr. 1 au fost efectuate cu respectarea tuturor prevederilor legale. „Termoelectrica, având conturile blocate, în lipsă de surse financiare necesare pentru a efectua o asemenea investiție, a identificat o soluție ce a fost propusă Guvernului. Am implementat un proiect de tip ESCO, care prevedea investiția, conform caietului de sarcini, din contul investitorului cu achitarea costului de către noi pe durata termenului de recuperare a investiției”, a specificat Eni.

În ceea ce ține de speculațiile precum că, aceste investiții vor conduce la o eventuală majorare a tarifului la energia termică livrată consumatorilor, directorul general al Termoelectric a dezmințit informațiile. „Pe 7 iulie, ne-am adresat la ANRE unde, conform metodologiei, am prezentat proiectul calculului tarifului la energia electrică produsă și la energia termică. Impact asupra tarifului nu va fi deloc deoarece recuperarea investițiilor le vom face din optimizări, având în vedere că suntem reglementați de către ANRE”, a subliniat sursa citată.

Oficialul a precizat că, începând din anul 2015, toate investițiile efectuate de Termoelectrica au dus la economii, la eficientizare energetică și nu au admis majorarea tarifului, totodată, în această perioadă s-a  reușit achitarea aproximativ a unui miliard de lei din datoria istorică la consumul de gaze naturale.

Tariful actual al unei gigacalorii este de 1 122 de lei.

foto: newsmaker.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică”

Noi deschidem o nouă rubrică pe YPNews sub denumirea "Trei întrebări fără politică". Oaspeții rubricii vor fi, în general, oameni de afaceri, însă sperăm...
Papir Print Ro DI-4381
Chișinău
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.7 °
66 %
4.1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
24 °
lun
20 °
mar
18 °
mie
17 °
MGM ro DI-4357