Industrii
AcasăActualVânzările de locuințe au scăzut cu 30% în 2022. Ce se va...

Vânzările de locuințe au scăzut cu 30% în 2022. Ce se va întâmpla cu piața imobiliară în noul an?

Pe piața imobiliară, anul 2022 a fost un an negativ, vânzările scăzând cu aproximativ 30%, potrivit unor experți. Cu toate acestea, până în decembrie, piața și-a revenit ușor. BP a aflat de la experții din domeniul imobiliar care vor fi scenariile în 2023.

Situația în 2022

Toți experții au confirmat: înainte de războiul din Ucraina, vânzările erau bune, dar când a început războiul, piața a înghețat și apoi s-a prăbușit.

Șeful Proimobil, Vlad Musteață, a declarat că și în septembrie și octombrie au fost vânzări mici, dar până în decembrie piața s-a reabilitat și a avut mai mult succes din punct de vedere al cererii.

Directorul Nika Imobil, Petru Oleinic, a declarat: „În 2022, vânzările au scăzut, deoarece anul a fost destul de dificil pentru economia țării. Dar nu pot spune exact cât, pentru că cadastrul din ultimul an și jumătate (din prima jumătate a anului 2021) nu oferă statistici exacte privind tranzacțiile pe segmente. După părerea mea subiectivă, numărul de tranzacții a scăzut cu 30%, dar nu pot confirma cu cifre”.

„După 24 februarie, întreaga piață a înghețat. A început să se dezghețe în jurul lunii mai, iar din iunie până în august s-a simțit mai mult sau mai puțin bine. Dar, pe tot parcursul anului 2022, piața a fost în redresare, dar în același timp a fost foarte vulnerabilă și sensibilă la orice știre. A fost un an foarte dificil, iar criza energetică și creșterea prețurilor la încălzire au stagnat și mai mult piața”, a explicat expertul imobiliar de la Remark Imobil, Valeria Șevciuc.

Referindu-se la prețuri, expertul imobiliar al Euroimobil, Radu Șitov, a adăugat că, din cauza războiului, inflației, creșterii prețurilor la materialele de construcție și a costurilor forței de muncă, precum și a majorării ratelor la creditele ipotecare, prețurile imobilelor au crescut cu aproximativ 30% în 2022.

Ce este pe piață la moment?

Potrivit lui Oleinic, prețurile nominale ale imobilelor au rămas la același nivel, piața a fost în creștere activă până în 2022, dar acum este în stagnare. Cu alte cuvinte, prețurile sunt stabile, dar activitatea și cererea de pe piață sunt scăzute.

„Acest lucru se datorează inflației ridicate. Vânzătorii nu sunt pregătiți să reducă prețurile locuințelor dacă toate celelalte se scumpesc. Iar cumpărătorii nu sunt pregătiți să cumpere locuințe la prețurile actuale, în primul rând din cauza situației instabile și a lipsei de înțelegere a modului în care se vor termina lucrurile. În al doilea rând, dobânzile la creditele ipotecare au crescut puternic: dacă înainte erau de 6-8% pe an, acum sunt de 14-16%, iar trendul ascendent continuă”, a explicat expertul Nika Imobil.

Astfel, pe de o parte, există o reticență din partea vânzătorilor de a reduce prețurile, iar pe de altă parte, cetățenii nu au posibilitatea de a cumpăra apartamente la prețurile actuale. Ca urmare, prețurile sunt ridicate și vânzările sunt scăzute.

Șitov a precizat că apartamentele sunt vândute în principal de cei care vin în țară sau pleacă de aici, de cei care își întemeiază o familie, împart proprietatea/moștenirea sau au copii, precum și de cei care vând apartamente prin tranzacții forțate. Cu alte cuvinte, vor exista întotdeauna 5-7% din vânzări, ceea ce înseamnă aproximativ 5 mii de apartamente.

Potrivit Acces Imobil, la începutul anului 2023, piața imobiliară și-a revenit puțin, iar cumpărătorii care amânaseră cumpărarea au început să caute apartamente, la prețuri mai mici. Prin urmare, unii agenți imobiliari fac compromisuri dacă vor cu adevărat să vândă locuința, în timp ce alții așteaptă.

Prognoze pentru 2023

Musteață asigură că, dacă situația din Ucraina se va calma, piața se va revigora și mai mult. „Nu sunt atât de multe oferte bune, dacă apare ceva bun, este un sector bun și un etaj bun, majoritatea sunt apartamente sub 60.000 de euro, care se vând repede. Casele ieftine sub 100-150 de mii de euro sunt foarte căutate. Există deja cerere pentru oferte bune”, spune directorul Proimobil.

Reprezentantul Nika Imobil prevede, de asemenea, o stabilizare a pieței dacă economia va ieși din criză în acest an, dacă ratele la credite vor începe să scadă, dacă facturile la utilități se vor echilibra și dacă situația politică și economică generală se va îmbunătăți: „În acest caz, oamenii vor începe să își planifice viața și să își cumpere locuințe. Oamenii au un orizont de planificare foarte scurt, iar imobiliarele presupun stabilitate. În prezent, există mai multe tranzacții forțate pe piață, atunci când oamenii au nevoie de un apartament din motive familiale urgente (nuntă, copii, mutare). Practic, nu există oferte pentru îmbunătățirea condițiilor de trai (atunci când există economii)”.

Potrivit expertului Remark Imobil, Valeria Șevciuc, numărul de tranzacții va fi mai mic în 2023, dar nu și prețul. „Există o explicație pentru acest lucru: sunt mai puține apartamente, deși există un număr de case pe lista de așteptare. Aceste întârzieri sunt în primul rând de natură birocratică, deoarece obținerea de noi autorizații de construcție a devenit mai dificilă și mai lungă”, a explicat ea.

„Unii oameni cred că „ne înconjoară numai șantiere de construcții”, dar, de fapt, sunt foarte puține pentru o țară în curs de dezvoltare normală”, a spus Șevciuc.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357