Industrii
AcasăActualUzina Metalurgică și cea de Ciment din Râbnița își pot relua activitatea....

Uzina Metalurgică și cea de Ciment din Râbnița își pot relua activitatea. Autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului au comentat situația

După semnarea contractului între Energocom și MGRES privind achiziționarea de energie electrică, Uzina Metalurgică și cea de Ciment din Râbnița își pot relua activitatea. Acest lucru a fost declarat de ministrul dezvoltării economice al Transnistriei Serghei Obolonik pentru Novosti Pridnestrovie. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat, într-o conferință de presă din 5 decembrie, că negocierile au loc din noiembrie, dar ultimul cuvânt îi revine Comisiei pentru Situații Excepționale, care urmează să aprobe astăzi această decizie.

Obolonik a spus că MGRES va furniza 50-70% din necesarul de energie electrică pe malul drept, ceea ce va asigura securitatea energetică a regiunii, va elimina posibilitatea întreruperilor de curent și va relua activitatea întreprinderilor. De asemenea, acordul va permite consumatorilor din Transnistria să primească neîntrerupt curent electric și apă caldă, iar regiunii să lanseze troleibuze.

„Deși am primit toți cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz, aceasta este încă o cantitate mică, insuficientă pentru cererea completă. Prin urmare, va trebui să căutăm căi de ieșire împreună cu inginerii energetici și industriașii, precum și modalități de a distribui rațional resursa disponibilă de gaz și electricitatea generată”, a adăugat el.

Potrivit lui Spînu, autoritățile transnistrene sunt responsabile pentru plata gazelor din regiune. El a precizat că Transnistria nu a plătit niciun avans, iar ultimul a fost plătită doar pentru luna noiembrie.

„Datoria noastră este să ne asigurăm că toți cetățenii au energie electrică. Nu susținem ideea limitării furnizării de gaze către Transnistria. Deciziile politicienilor trebuie să fie umane pentru toți locuitorii țării. Nu ne putem juca cu soarta a mii de oameni la masa negocierilor”, a conchis viceprim-ministrul.

Reamintim că pe 3 decembrie, Energocom a semnat un contract cu MGRES privind achiziționarea de energie electrică la un preț de 73 USD pe MWh. În decembrie, MGRES va furniza 204.000 de tone de gaz pe malul drept.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
-2.8 ° C
-2.8 °
-3.8 °
88 %
2.6kmh
20 %
lun
-2 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
6 °
vin
4 °
Intertext ro DI-4356