Industrii
AcasăActualUndă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova spre...

Undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană

Undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, după ce Comisia de comerț internațional din Parlamentul European a adoptat în unanimitate propunerea Comisiei Europene de dublare a cotelor de export la șapte categorii de produse pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața UE. 

Votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European, în procedură de urgență, cel mai probabil săptămâna viitoare.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova care nu-și mai putut exporta marfa în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în Parlamentul European în data de 5 mai”, a precizat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

El a reamintit că la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export (adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale) la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri). Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Policontract DI_4403