AcasăServiciiUna dintre cele patru bănci cu care negociază Moldovagaz un eventual împrumut...

Una dintre cele patru bănci cu care negociază Moldovagaz un eventual împrumut a respins solicitarea

MoldovaGaz mai are nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, se continuă negocierile cu băncile pentru un eventual împrumut. Asta deși, instituția a primit un refuz de la una din cele patru bănci cu care discută. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă. Declarațiile au fost făcute de președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz, Vadim Ceban, la emisiunea Cutia Neagră la TV8, scrie Agora.

„35 de milioane de dolari, deficit de casă. Dacă avem o susținere din partea Guvernului, putem reduce această sumă până la 18 mil de dolari. Este o sumă pentru achitările față de Energocom pentru consumul de gaze ce le-am cumpărat în perioada stării de urgență în octombrie și noiembrie. E vorba de 10 milioane de dolari.Iar altă pasibilitate este facilitatea privind TVA – 7 milioane de dolari. Și atunci deficitul de casă va fi de 18 milioane de dolari”, a spus Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de administrație al MoldovaGaz a mai menționat că dacă bilanțul instituției era pozitiv și capitalul propriu indica valori pozitive, nu ar fi fost necesar suportul guvernului. Or astfel de situații se rezolvă prin creditare. Totuși, în condițiile actuale, accesarea unui credit este dificilă, așa cu există datoria istorică față de Gazprom. MoldovaGaz a primit un prim refuz de la una dintre bănci.

„Ne-am adresat la patru bănci. Azi am primit oficial un refuz, iar cu celelalte trei suntem în discuții. Aceste discuții au început în noiembrie și permanent încercăm să convingem, cu medierea BNM, dar situația este cum este. Suntem neconformi pentru că avem capital negativ. Avem pierderile care sunt acumulate pe parcursul anilor. Dar avem active. Putem oferi oficii, edificii, rețele în gaj. Noi putem să asigurăm îndeplinirea angajamentelor, dar băncile se uită la prognozele financiare, care va fi fluxul încasărilor și ei urmăresc să fie pozitive”, a relatat Ceban la emisiunea.

Amintim că, la 13 ianuarie, Moldovagaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021.

alocapitala
bazadedate

La „Trei întrebări fără politică” răspunde Galina Zablovscaia

Continuăm rubrica noastră "Trei întrebări fără politică". Astăzi, la întrebări răspunde Galina Zablovscaia. Scurtă prezentare: Galina Zablovckaia este inginer-electronist după specialitate. Şi-a început activitatea profesională...
Imona Grup ro DI-4368
Chișinău
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
5 °
53 %
2.2kmh
0 %
lun
6 °
mar
1 °
mie
1 °
joi
4 °
vin
1 °
Boncom Ro_DI_4405