Industrii
AcasăAgriculturaUn nou grup de producători vor implementa standardul GLOBALG.A.P.

Un nou grup de producători vor implementa standardul GLOBALG.A.P.

Un nou grup de 17 producători de fructe, pomușoare și struguri din Republica Moldova au început instruirea privind implementarea cerințelor de siguranță a alimentului conform standardelor GLOBALG.A.P și GRASP. Studiile sunt organizate de Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, în perioada de 5-7 mai.

Implementarea și certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP confirmă că gospodăria agricolă produce fructe și legume sigure şi este responsabilă în raport cu angajații săi. Totodată, certificarea GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea fructelor, strugurilor și legumelor pe piața internațională, fiind solicitate de marile lanțuri de supermarketuri din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu.

„GLOBALG.A.P. este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianții de produse agricole și implementat în peste 130 de țări. Cerințele GLOBALG.A.P. cuprind întregul proces de producție, începând cu selectarea terenului și până la livrarea fructelor și legumelor. Standardul asigură consumatorul că fructele și legumele sunt sigure pentru mâncare, iar procesul lor de producere are o influență minimă asupra mediului, compania are o abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.”, conform specialiștilor USAID.

Potrivit Danielei Țîgulea, reprezentanta unei companii specializată în producerea strugurilor și prunelor, certificatul GLOBALG.A.P. deschide oportunități noi pentru a extinde prezența produsului nu numai pe piața locală, dar și pe cea externă. ”Dacă vrem să fim competitivi, în mod obligatoriu trebuie să ne conformăm tuturor cerințelor privind siguranța alimentului, sănătatea lucrătorilor și protecția mediului. Este un pas înainte atât pentru o afacere individuală, cât și pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova în general”, a afirmat Daniela Țîgulea.

Standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova din anul 2006. Legislația țării noastre cuprinde mai mult de 75% din cerințele GLOBALG.A.P., fiind obligatorii pentru producătorii agricoli. În ultimii ani, tot mai mulți fermieri din Moldova sunt interesați să implementeze standardele în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale. Până în prezent, circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, ceea ce le-a permis să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Franța, Austria, Germania, Italia, Spania.

Sursa: moldpres.md

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
4.4 ° C
4.4 °
3.2 °
99 %
2.1kmh
20 %
vin
7 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
12 °
mar
2 °
Real Business Ro DI_4410