Industrii
AcasăActualUltima oră! Motorina depășește pragul de 32 de lei. Benzina se ieftinește

Ultima oră! Motorina depășește pragul de 32 de lei. Benzina se ieftinește

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) a stabilit pentru ziua de mâine, 17 iunie, noile prețuri la produsele petroliere. Astfel, dacă benzina scade cu 10 bani, motorina trece pragul de 32 de lei și se scumpește cu 30 de bani.

Un litru de benzină va costa mâine 33,80 de lei, iar unul de motorină – 32,24 lei.

În context, ANRE comunică că, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în ultimul său raport lunar pe piața petrolului din 15 iunie, menționează despre posibila reechilibrare a situației din acest sector către a doua jumătate a acestui an, în special datorită creșterii ofertei OPEC+ și eliberării de rezerve strategice, împreună cu creșterea temperată a cererii de petrol.

”Capacitatea globală de rafinare a petrolului este programată să se extindă cu 1 mb/zi în 2022 și 1,6 mb/zi în 2023. Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele produselor să rămână restrânse, cu o preocupare deosebită pentru aprovizionarea cu motorină și combustibili pentru aviație (kerosen).

După șapte trimestre consecutive de extrageri considerabile de stocuri, încetinirea creșterii cererii și o creștere a ofertei mondiale de petrol până la sfârșitul anului ar trebui să ajute piețele mondiale de petrol să se reechilibreze. Totuși, AIE menționează în Raport că aceste așteptări s-ar putea dovedi de scurtă durată, pe măsură ce sancțiunile mai dure împotriva Rusiei vor intra deplin în vigoare, iar cererea de petrol din China își va reveni în urma ridicării restricțiilor generate de Covid-19”, se arată într-un comunicat al ANRE.

În consecință, ANRE informează că, în cadrul ultimelor sesiuni de la burse, se atestă tendința  atipică de depășire a cotațiilor Platts la motorină pe cele de la benzină. O situație similară a fost înregistrată la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie atunci când prețurile la motorină chiar au depășit prețurile pentru benzină. Pentru comparație, dacă la 1 iunie, cotația Platts la benzină era mai mare decât cotația la motorină cu 99 $/tona, atunci la data de 15 iunie, cotația la motorină a depășit cu 42 $/tona pe cea de la benzină.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer senin
34.4 ° C
34.4 °
32.2 °
89 %
4.6kmh
0 %
vin
34 °
sâm
32 °
Dum
32 °
lun
34 °
mar
35 °
Casalot Ro DI_4408