Industrii
AcasăActualUltima oră! Benzina a trecut de 30 de lei. Ce spune ANRE

Ultima oră! Benzina a trecut de 30 de lei. Ce spune ANRE

Prețul unui litru de benzină a trecut pragul de 30 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) a stabilit astăzi, 18 mai, noile prețuri la produsele petroliere pentru ziua de mâine, 19 mai. Astfel, un litru de benzină va costa 30,09 lei, ceea ce este cu 31 de bani mai scump ca astăzi, iar motorina va costa 27,48 lei, cu 8 bani mai ieftin.

În acest context, ANRE menționează că atestă în ultima perioadă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere. Astfel, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți.

”Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vândută cu 184 $/tona mai scump decât motorina.

În consecință, pe parcursul lunii curente observăm o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 $/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 $/tona”, se arată într-un comunicat ANRE.

Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final, potrivit ANRE, este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
35.5 ° C
35.5 °
34.2 °
42 %
6.7kmh
0 %
mie
36 °
joi
34 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
34 °
Policontract DI_4403