Industrii
AcasăActualUE oferă Moldovei un nou grant de 8 milioane de euro pentru...

UE oferă Moldovei un nou grant de 8 milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului

Uniunea Europeană (UE) alocă 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Contractul de grant direct al UE cu ODA a fost semnat  astrăzi, 24 mai,  în cadrul unei conferințe de presă. Rezultatele preconizate ale proiectului „UE pentru IMM-uri” vizează sprijinirea a cel puțin 300 de întreprinderi în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile, dintre care cel puțin 50% vor putea profita de noile oportunități în sectoare cu potențial ridicat de creștere, iar 80% vor acoperi zonele rurale. Proiectul de asistență europeană va fi implementat de către ODA în perioada 2023-2026.

Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitizării, Dumitru Alaiba, a mulțumit UE pentru susținerea dezvoltării antreprenoriatului în Republica Moldova, dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni, sustenabilitatea afacerilor și susținerea integrării în spațiul economic al UE.

„Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru ÎMM-uri. Vreau să mulțumesc Uniunii Europene pentru susținerea continuă a antreprenoriatului din Republica Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni și susținerea integrării Moldovei în spațiul economic european. Este o onoare pentru noi să avem o colaborare atât de strânsă și plină de rezultate cu Uniunea Europeană”, a declarat Dumitru Alaiba.

Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că „IMM-urile puternice sunt esențiale pentru redresarea și creșterea economică a Republicii Moldova.

Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a făcut o scurtă prezentare a principalelor rezultate așteptate în urma sprijinului european pentru antreprenoriatul autohton: „Sprijinul UE prin cofinanțarea programelor de stat va dubla numărul de companii sprijinite, în special în mediul rural, va permite creșterea investițiilor în modernizare și implementarea standardelor europene de mediu și de calitate, atragerea de investiții străine, creșterea rezilienței afacerilor și diminuarea fluxurilor de migrație din mediul rural în mediul urban sau în străinătate. IMM-urile vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul și, nu în ultimul rând, va stimula abilitarea economică a tinerilor și a femeilor.”

În perioada 2018-2021, ODA a implementat cu succes proiectul de granturi finanțat de Uniunea Europeană în valoare de 4 milioane de euro pentru capitalizarea programelor naționale „PARE 1+1”, „Femeile în Afaceri” și „Instrumentul de sprijin pentru digitalizarea ÎMM”.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
31 %
3.1kmh
0 %
mar
23 °
mie
23 °
joi
24 °
vin
25 °
sâm
18 °