Industrii
AcasăActualTrotinetele electrice vor fi considerate vehicule. Ce se va mai schimba în...

Trotinetele electrice vor fi considerate vehicule. Ce se va mai schimba în Regulamentul circulației rutiere?

În Moldova, trotinetele vor fi considerate vehicule supuse acelorași reguli ca și bicicletele. În același timp, pentru a conduce o trotinetă cu o putere mai mare de 500 de wați, care va fi considerat un moped, șoferii vor trebui să obțină un permis de categoria AM. Guvernul va examina proiectul de modificare a regulilor de circulație pe 13 septembrie.

Astfel, un nou concept a fost adăugat la Regulamentul circulației rutiere: Trotineta electrică este un vehicul individual cu una, două sau trei roți, cu sau fără ghidon, neechipat cu scaun, echipat cu un motor cu o putere nominală continuă de maximum 500 de wați.

Potrivit documentului, trotinetele și bicicletele vor trebui să circule pe pistele de biciclete. În cazul în care acestea nu există, se va permite circulația pe carosabil la cel mult 1 metru de la bordură. Numai copiii și tinerii cu vârsta sub 16 ani pot circula pe trotuar. În plus, trotinetele electrice, care au o viteză maximă de 50 km/h, nu vor fi permise pe drumurile naționale.

Proiectul menționează că șoferilor de trotinete electrice, ca și conducătorilor altor vehicule, le este interzis să folosească căști și telefoane mobile în timpul mersului.

De asemenea, conducătorii de trotinete și de biciclete care circulă pe tronsoane de drum cu o limită de viteză de peste 50 km/h trebuie să poarte cască de protecție atunci când circulă. Purtarea de veste reflectorizante este obligatorie doar pe timp de noapte și pe timp de ceață.

În ceea ce privește depășirea bicicliștilor și a conducătorilor de trotinete electrice, mașina trebuie să depășească linia punctată cu o treime sau jumătate. În cazul în care există o linie continuă pe drum, mașina trebuie să urmărească biciclistul până la începutul liniei punctate.

Proiectul stipulează că este strict interzisă conducerea unei biciclete, a unei trotinete sau a unui moped în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor și a altor substanțe contraindicate.

Menționăm că bicicletele, trotinetele și scuterele electrice trebuie să fie echipate cu un semnal luminos și sonor. Dimensiunile unei trotinete electrice nu trebuie să depășească 2 metri lungime, 0,7 metri lățime și 1,4 metri înălțime. Acesta trebuie să cântărească până la 55 kg.

„Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți regulamentul, făcându-l mai practic și eliminând lacunele. Astfel, obiectivele strategiilor europene ar trebui să se reflecte într-o politică europeană de transport care ar trebui să asigure o mobilitate durabilă pentru toți cetățenii, să elimine emisiile nocive în aer și să valorifice la maximum progresul tehnologic”, se arată în nota informativă.

În plus, proiectul promovează o politică de reducere a vitezei la 30 km/h în zonele cu fluxuri mai mari de utilizatori neprotejați ai drumurilor – copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani. Acestea sunt zonele adiacente instituțiilor de învățământ, spitalelor, parcurilor, centrelor istorice etc.

Alte obiective ale proiectului sunt reducerea procentului de decese și de răniri grave în accidentele rutiere și îmbunătățirea infrastructurii rutiere. Statisticile arată că, în Europa și în SUA, aproximativ 90% din accidentele rutiere grave se soldează cu decese.

Inițiativa vizează, de asemenea, educarea participanților la trafic și aprobarea unor reguli care îi vor obliga pe șoferi să fie mai atenți la parcarea în zonele aglomerate și să conducă în mod responsabil.

În document se precizează că proiectul nu va necesita finanțare suplimentară.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
ceață
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
99 %
0.5kmh
100 %
mie
23 °
joi
27 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
20 °
Birotix Com ro DI-4407