Industrii
AcasăOpinia expertului«Trei întrebări fără politică» , Irina Mitru

«Trei întrebări fără politică» , Irina Mitru

Astăză în ospeție la rubrica «Trei întrebări fără politică» Irina Mitru
Pe scurt: Irina Mitru – administrator al biroului de traduceri «PROIRVAS». Studii superioare, starea socială – căsătorită, (ocupații auxiliare dar care ocupă o mare parte a activității cotidiene) – limbile moderne și traduceri. În linii generale este o persoană comunicabilă și generoasă.
Întrebarea 1: Compania PROIRVAS activează în domeniul traducerilor timp de 14 ani. În acest răstimp multe companii care activau în acest domeniu cât au fost fondate atât și sau închis. Care a devenit lecția principală pe care ați primit-o în decursul activității profesionale ?
Să începem de la aceea, că fiecare zi în viața noastră ne oferă o lecție (zâmbim). Nu există nici o zi sau situație care s-ar fi asemănat cu cele din urmă. Dar pentru mine și echipa noastră am dedus 3 lecții principale.
În primul rînd, nu există nimic imposibil pentru a distinge cele mai înalte performanțe în lucrul pentru care ne consacrăm. Dacă aveți un scop bine determinat – lucrați, necătând la nimic, străduiți-vă să distingeți cele mai înalte performanțe în aspectele profesionale și cele de zi cu zi, și depășiți greutățile ce survin în această cale.
În al doilea rînd, putem recunoaște că nimeni – nici coordonatorii, nici persoanle îndrumătoare nu posedă răspunsuri la toate întrebările. Acest fapt este unul firesc, pentru că nimeni nu știe ce lecție ne va oferi ziua de maine sau sitațiile care pot surveni.
Și în final, în al treilea rînd, perfecționați-vă! Și în acest proces nu tindeți să vă comparați permanent cu cineva.
Întrebarea 2: Intuiția, cunoștințele profesionale, capacitatea de muncă, simțul gustului. Aranjanți aceste definiții în ordine descrescătoare vis-a-vis de domeniul de activitate la care vă referiți.
Toate calitățile sus menționate sunt nimic alteceva decât o cheie a succesului trăducătorului contemporan. Și consecutivitatea acestora după pererea mea ar fi următoarea:
Capacitatea de muncă și profesionalismul. Acestea sunt principalele calități la momentul actual. Ele transpun voința continuă de a cunoaște ceva nou, de a accepta și corecta greșelile comise. Din punct de vedere a traducerilor calitățile menționate sunt primordiale, pentru că lipsa flexibilității și adaptării la tempoul de lucru a profesiei și fără cunoștințe aprofundate în domeniu este imposibil de distins succesul.
Iar intuiția, și simțul gustului sunt de ajutor în comunicarea cu clienții, în a găsi o limbă comună și a simți exact dolianțele acestuia. Petru că lucrul nostru este nemijlocit îndrepatat spre putința comunicării și înțelegerii de căre client a lumii ce-l înconjoară cu alte abilități lingvistice.
Întrebarea 3: În contextul răspunsului Dvs la întrebarea precedentă: care este calitatea principală pe care o apreciați în client/beneficiar în procesul comunicării?
În primul rînd, aș vrea să menționez, că noi apreciem fiecare client în parte, indiferent de calitățile personale a acestuia. Cum se mai spune – ”Dreptatea este întotdeauna de partea clientului” (zîmbește). Dar pentru noi este de o deosebită valoare înțelegearea clientului că traducătorul nu este un compiuter, care recepționând textul spre traducere momental poate să elibereze o traducere perfectă. Traducerea – este într-o oarecare măsură o artă – iar trăducătorul este în fond un om obișnuit – așa ca și toți. El poate să obosească, să fie măcinat de anumite probleme, poate comite anumite greșeli și este important să le soluționeze la timpul potrivit. Cu un client politicos, prietenos, care nu este arognat este de o plăcere să colaborezi. În aceste situații și noi suntem cu inima deschisă și cu insuziasm să îndeplinim comenzile recepționate.
Din partea redacției: Din partea noastră îi urăm companiei PROIRVAS o activitate ulteriaoră cu suuces și clienți înțelegători și fideli.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
ceață
4.4 ° C
5.2 °
4.4 °
99 %
1.5kmh
75 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °
Dum
13 °
lun
13 °
MGM ro DI-4357