AcasăOpinia expertuluiTrei întrebări fără politică cu Oleg Sliusarenco

Trei întrebări fără politică cu Oleg Sliusarenco

Oleg Sliusarenco a răspuns la trei întrebări fără politică.
Scurtă prezentare: economist de profesie. Profesional cu o experiență de 20 de ani în analiza pieței și business-consulting. Cel mai mult în fiecare proces prețuiește justificarea și raționalitatea.
Perfecționist.
Psihotipul: introvert, logician, sensoric.
Căsătorit, doi copii.
Hobby: fotbalul, fugă, programare, timpul petrecut la vilă.
Directorul și fondatorul Agenției de cercetare în domeniul marketingului ”ASK Moldova”.

Prima întrebare: Trei lecții importante, care vi le-a dat profesia.
Răspuns:
1. Nu se poate să stăm pe loc. Trebuie să fim mereu în mișcare. Atît profesional cît și fizic. Chiar dacă în business este totul super OK, nu trebuie să te oprești. În caz contrar, deja peste o jumătate de an alții te vor întrece, iar peste un an vei rămîne cu mult în urmă.
2. Succesul nu-l poți controla complet. Mai ales pe termen scurt și – mai ales – pe piața noastră, unde există prea mulți factori subiectivi. Dar cu ajutorul cunoștințelor și a muncii asiduie, poți extinde zona în care acest succes, mai devreme sau mai târziu, va ateriza cu siguranță.
3. Să nu asculți de cei, care te îndeamnă să înveți pe greșelile altora. Nu-i nimic mai util și motivant spre avansare, decît greșelile propirii. Dacă tu nu faci greșeli, înseamnă că nu mai progresezi.
A doua întrebare: În activitatea Dvs sunteți obișnuit să analizați informații și să oferiți soluții de afaceri, bazate pe date fiabile. Este posibil să te bazezi pe intuiție în procesul de planificare și gestionare a unei afaceri?
Răspuns:
Poți. Și chiar foarte recomandat. Acesta este un avantaj competitiv puternic. Dar, pentru început, asiguraţi-vă că e anume intuiţie, dar nu un al “6-lea simţ”, pe care, într-un fel sau altul, fiecare dintre noi îl are.
În primul rând, intuiţia presupune existenţa uneie experienţe practice extinse în această industrie.
În al doilea rând – o bază extinsă de cunoștințe teoretice, care, în esență, este o bibliotecă a relațiilor cauză-efect.
Într-o astfel de situație, procesul de luare a deciziilor este atât de automatizat și accelerat încât se transformă într-un reflex mental la nivelul subconștientului. Şi încă – e de dorit să fii introvert(râde).
De fapt, așa funcționează intelectul artificial, construit în asemănarea omului.
Atunci când un calculator oferă o soluție instantaneu, considerăm că este normal, dar când obținem o soluție instantanee din creierul nostru, noi – irațional – o numim intuiție.
Mă bazez pe intuiția mea. De obicei ea nu dă greș. Și dacă se întâmplă invers, mă conduc de punctul (3) din prima întrebare.
A treia întrebare: Cum credeți, prin ce se deosebește un analist bun de cel rău?
Răspuns:
Un analist bun satisface pe deplin necesitățile informaționale ale clienților. Chiar și atunci cînd clientul formulează sarcina nu destul de structurat și clar.
În această situație, este necesar să ne bazăm pe scopul final urmărit de client, să ne punem pe locul lui și să formulăm sarcina pînă la sfîrșit, inclusiv și toate abaterile posibile.
Un analist bun prin lucrul său „închide” toate întrebările posibile, inclusiv toate întrebări secundare care pot să apară în timpul familiarizării cu raportul analitic.
Un analist bun nu va lăsa în urma sa întrebări deschise, care nu au un răspuns.
Și încă, un analist bun niciodată nu-și modelează sarcina după răspuns. Și nici răspunsul nu-l modelează după reacția clientului, cum n-ar fi aceasta. Dacă cel puțin una dintre condiții nu este îndeplinită, atunci acesta nu este un analist foarte bun.

Mulțumim, Oleg!

alocapitala
bazadedate

Veaceslav Ioniță: Anul 2021 va intra în istorie ca anul prețurilor

Analistul economic, Veaceslav Ioniță a declarat că anul 2021 va intra în istorie ca anul inflației sau anul prețurilor. Potrivit lui, toate prețurile care...
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
-5.7 ° C
-5 °
-7.3 °
85 %
0.5kmh
100 %
mar
-3 °
mie
2 °
joi
3 °
vin
3 °
sâm
2 °
Politrans Logist Ro DI-4399