AcasăOpinia expertului"Trei întrebări fără politică" - cu Oleg Leonte

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte.

Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate este inginer constructor. Este un om tăcut din fire, zâmbește rar. Îşi exprimă caracterul emoţional prin metal. Este soţul unei femei fermecătoare şi tatăl a trei fete.

Prima întrebare: Forjarea artistică – este o producţie destul de complicată, care necesită un volum mare de muncă și nu este ieftină, mai ales pentru a avea succes şi a se afirma la început de activitate. De ce anume forjarea artistică şi nu comerţul obişnuit pentru toată lumea?

Răspuns:

Desigur, de la bun început chiar a fost „comerţul” – cum este percepută de obicei anume iniţierea unei afaceri (râde). Și marfa o transportam şi vindeam, și magazinele încercam să le deschid, un timp chiar am lucrat în străinătate… Multe lucruri s-au întâmplat până mi-am dat seama că pentru un bărbat este important nu pur şi simplu să câștige bani, dar și să facă ceva cu mâinile sale, ceva ce poate fi atins cu mâna şi – iertaţi-mă pentru grandilocvenţa exprimării – să lase o amintire frumoasă. Și am înţeles imediat că cea mai bună realizare pentru o astfel de sarcină va fi metalul. Ei bine, forjarea este un „strigăt al sufletului de creație”. Poate, chiar, în percepția unora, nu un strigăt, ci o șoaptă. Însă în cazul dat nu sunt eu acela care poate să judece (zâmbește).

Așa că astăzi pot să spun că unul din planurile mele de viață este îndeplinit: am avut un scop, și l-am realizat. Am parcurs un drum lung cu multe greutăţi până să-mi ating scopul. Şi atunci când posibilităţile mele au coincis cu planurile mele, am cumpărat un imobil comercial pentru producție. Ceea ce îți aparține rămâne al tău. Fericirea este atunci când munca pe care o faci coincide cu starea ta sufletească. Deci, sunt o persoană fericită.

A doua întrebare: Aveţi lucrări preferate? Sau lucrări cu care vă mândriţi cel mai mult?

Răspuns:

Nu sunt de acord cu o aşa frază banală precum că „toate lucrările sunt copiii mei, pe care îi iubesc în mod egal”. Desigur că există! De exemplu, sunt mândru că am făcut la comanda muzeului Național de etnografie și istorie naturală Pickelhelm
– o cască, care era purtată în secolul al XIX și la începutul secolului XX, de militari ai forțelor armate germane, pompieri și polițişti. Mă mândresc cu faptul că am reuşit să realizăm la comanda studioului „Moldova-Film” forjarea săbiilor pentru filmul artistic istoric „Zeii și lupii” în anul 2009. Cu regret, poze nu le avem, însă putem să privim acest film minunat.

Îmi place mult atunci când lucrările mele sunt apreciate de soţia mea. Astfel, în casa noastră a apărut o măsuță pentru reviste.

M-a bucurat foarte mult de asemenea reacția unui client la poarta făcută de noi pentru casa lui: „Oare cum voi întra pe aceste plăci?”. Poarta am reușit s-o facem cu efect holografic, sau perspectivă – numiți-le cum doriți. Ei bine, a ieşit foarte impresionant. Sunt mândru (zâmbește).

A treia întrebare: Există o expresie „dacă vrei să pierzi un prieten, atunci dă-i bani împrumut, dacă vrei să pierzi un colectiv – angajează-ţi soţia”. Ce credeţi despre această expresie? Dacă aţi avut o astfel de experiență?

Răspuns:

Din experienţa mea amară vreau să spun că în afaceri nu ar trebui să fie prieteni, nici subalterni, nici parteneri, nici șefi. Cât de apropiat şi bun nu ar fi prietenul tău, mai devreme sau mai târziu apare un sentiment de invidie, care duce la certuri și neînțelegeri. Şi este o durere mare, aş spune un şoc, atunci când prietenul tău devine concurentul tău și mai mult decât atât, plecând îşi ia cu el o jumătate de angajați. Iar tu îl considerai cel mai bun prieten al tău, l-ai învăţat să ştie totul, fără a ascunde secrete de măiestrie… Acest lucru s-a întâmplat la întreprinderea mea, şi eu până astăzi îmi aduc aminte de această experiență dureroasă. Așadar, mi-am dat seama că prietenul trebuie să rămână prieten, și trebuie să aveți doar relaţii de prietenie. Puteţi să vă consultaţi între voi, să împărtășiţi experiențe și probleme, numai să nu lucraţi împreună!

Dar în ceea ce priveşte soția nu sunt de acord (râde)! Ea este cel mai bun asistent, cel mai bun „balsam spiritual” şi cu siguranţă nu am nevoie de altceva! Şi îi mulțumesc soţiei mele pentru asta.

Probabil, coincidența „balsamului spiritual” cu „strigătul sufletului de creaţie” permite lui Oleg și colectivului său să creeze articole din metal extraordinar de frumoase. Noi am văzut unele dintre ele – şi avem sentimentul de imposibilitate de a o face din metal. Cu toate acestea, puteți să vă familiarizaţi singuri cu lucrările întreprinderii, vizitând site-ul cu adresa scurtă www.vvs.md.

alocapitala
bazadedate

Trei întrebări fără politică – cu Irina Popa

Continuăm rubrica noastră "Trei întrebări fără politică". Astăzi stăm de vorbă cu o persoană, farmecul căreia surprinde de la prima întâlnire. Scurtă prezentare: Irina Popa...
Chișinău
cer senin
13.3 ° C
13.3 °
12.2 °
77 %
0.5kmh
0 %
lun
17 °
mar
13 °
mie
14 °
joi
11 °
vin
20 °