Compania petrolieră Tirex Petrol s-a confruntat cu grave probleme financiare și a acumulat datorii de 7 milioane de lei, inclusiv datorii la bugetul de stat. Prin urmare, aceasta a fost nevoită să suspende activitatea a aproape 80 de benzinării, transmite RISE Moldova.
Alec Ignat, administratorul și beneficiarul Tirex Petrol, dă vina pe organele guvernamentale pentru siatuația creată. El menționează plafonul prețului de vânzare a carburanților (sau prețul maxim) stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE). Ca urmare, compania a încetat să mai obțină profit și să plătească salariile angajaților.
Potrivit unor surse publice, benzinăria Tirex de pe bulevardul Dacia(Viaduct) a fost vândută concurenților de la Avante, iar o cerere de intrare în insolvență a fost deja depusă în instanță.
Situația financiară a companiei
Anterior, Tirex a fost printre primii trei jucători de pe piața carburanților din Moldova, cu o cotă de 7,16% în 2019 și 7,71% în 2020. Aceste date sunt prezentate într-un raport confidențial al Consiliului Concurenței, care a investigat situația de pe piața produselor petroliere.
Menționăm că compania petrolieră cu o rețea mare de stații de alimentare a fost cumpărată de către Estcon Construct din Ialoveni în 2019 de la compania elvețiană Mabanaft Moldova GmbH. Valoarea tranzacției a fost de 10 milioane de euro. Astfel, noii proprietari ai Tirex au fost soții Alec și Tatiana Ignat. Însă, potrivit RISE, beneficiarul în 2021 a fost și fiul vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova și fost șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pinzari, Arteom Pinzari, cu o cotă de 44%.
În același an, Tirex Petrol a avut venituri de 1,11 miliarde de lei. Aceasta este cu aproximativ 10% mai mult decât în 2020. În același timp, profitul a scăzut de 18 ori, la 1,15 milioane de lei.
Spre comparație, de exemplu, veniturile Avante în 2021 au ajuns la 2,08 miliarde de lei, iar profitul a crescut de 2,5 ori, la 37,34 milioane de lei.
La începutul anului 2023, situația financiară a Tirex Petrol era dezastruoasă, iar activitatea a aproape o treime din benzinăriile sale a fost suspendată. Ca urmare, întregul lanț a încetat să mai vândă combustibil în luna mai.
Pentru Mold-Street, ANRE a informat că rețeaua de benzinării a ajuns în această situație pentru că era ineficientă, iar costurile erau mai mari decât cele incluse în prețurile cu amănuntul la benzinării.
Agenția a mai precizat că „în cadrul mai multor audieri publice privind situația de pe piața produselor petroliere, reprezentanții companiilor producătoare de carburanți au remarcat un număr foarte mare de stații de comercializare cu amănuntul, ceea ce a condus la o creștere inevitabilă a marjei comerciale specifice”.
Ce se întâmplă cu marja?
Reamintim că Asociația Investitorilor Străini (FIA) a reacționat anterior la propunerea ANRE de majorare a marjei la 2,91 lei pe litru, „exprimându-și îngrijorarea cu privire la această abordare” și a scris autorității de reglementare arătând care ar trebui să fie marja reală, anume 3,51 lei pe litru.
„Dacă luăm în calcul o inflație de 33,9%, adaosul comercial ar fi fost stabilit la 3,51 lei pe litru. În același timp, am dori să observăm că unele costuri din acest sector au depășit semnificativ acest nivel al inflației. În special, pe parcursul anului, serviciile de transport petrolier au crescut cu 0,25 lei pe litru (+49%), iar cele de energie electrică – cu 0,16 lei pe litru (+51%). În consecință, numai datorită acestor două elemente de cheltuieli pentru vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere, creșterea cheltuielilor pentru anul curent a fost de 0,41 lei/litru”, se arată în scrisoare.
De asemenea, Asociația a subliniat că, la elaborarea formulei actuale de plafonare a prețurilor, au fost luate în considerare costurile suportate în perioada 2016-2019, astfel încât componenta costurilor inițiale a fost subestimată la calcularea marjei. În același timp, a adăugat FIA, unele cerințe ale industriei au intrat în vigoare în 2020-2022, a căror punere în aplicare a presupus și a necesitat costuri suplimentare, care nu au fost luate în considerare.
Companiile consideră că nu s-a ținut cont nici de slăbirea cursului de schimb al leului, de dreptul autorităților locale de a majora singure (necontrolat) taxele locale, de creșterea salariului minim etc., astfel că cer o marjă de 3,51 lei pe litru.