Industrii
AcasăActualTiraspolul a cerut 70% din gazul pe care îl primește de la...

Tiraspolul a cerut 70% din gazul pe care îl primește de la Gazprom. De ce nu a fost de acord Moldovagaz

Tiraspolul a cerut 70% din gazele primite de Gazprom. Astfel, Transnistria ar fi complet aprovizionată cu gaze și electricitate, ceea ce nu putem spune despre Moldova. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat de ce compania nu a fost de acord cu cererile Tiraspoltransgaz.

Ceban a spus că operatorul transnistrean de gaze Tiraspoltransgaz, în octombrie anul curent, în condițiile în care Gazprom aproape că a înjumătățit livrările de gaze către Moldova, a propus să i se ofere aproape 70% din cele 171 de milioane de metri cubi care veneau de la concernul rus. Este vorba de 119 milioane de metri cubi pentru Transnistria și 52 de milioane de metri cubi pentru malul drept al țării.

Potrivit Moldovagaz, acest plan a fost elaborat pentru a asigura alimentarea cu gaze și energie electrică în proporție de 100% a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, în condițiile unui deficit acut de resurse energetice în restul Moldovei.

În acest sens, Ceban a exemplificat indicatori șocanți:

1. Gradul de îndeplinire în anul curent a obligațiilor financiare de plată a livrărilor de gaze către Gazprom: Moldovagaz – 100% și Tiraspoltransgaz – 0,05%;

2. Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali: malul drept – 29,27 lei pe metru cub, Transnistria – 0,99/1,37 lei pe metru cub (în funcție de volumul de consum, la care se adaugă scutiri pentru unele categorii de consumatori);

3. Numărul de consumatori deserviți: malul drept – 770 mii de gospodării și 15,5 mii de consumatori non-casnici, Transnistria – 206 mii și, respectiv, 2,5 mii, adică de aproape 4 ori mai puțin;

Mai mult decât atât, Ceban a adăugat că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a refuzat să producă energie electrică pentru malul drept al Nistrului în proporția corespunzătoare reducerii la 51% a livrării de gaze de către Gazprom (ceea ce a făcut necesară cumpărarea cantității necesare de energie electrică la costuri ridicate de pe piețele europene).

În plus, șeful companiei, a subliniat că Termoelectrica, Uzinele Moldova-Zahar și Sudzucker-Moldova au trecut la combustibili alternativi, în timp ce întreprinderile transnistrene nu au făcut același lucru.

Ceban a calificat poziția Tiraspoltransgaz drept discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357