Industrii
AcasăActual"Taxele locale omoară investițiile". Interviu cu directorul Trendseter, Andrei Jicol

„Taxele locale omoară investițiile”. Interviu cu directorul Trendseter, Andrei Jicol

În ultima vreme, Moldova a devenit și mai vocală în ceea ce privește atragerea investițiilor. Prim-ministrul și președintele îndeamnă în mod constant oamenii de afaceri străini să investească în țara noastră, iar Ministerul Dezvoltării Economice promite să creeze cele mai favorabile condiții pentru a deschide și a face afaceri în Moldova. Dar se pare că autoritățile locale nu sunt conștiente de acest lucru, majorând brusc și uneori nejustificat taxele și impozitele locale. Business Pages a discutat cu Andrei Jicol, directorul agenției de publicitate Trendseter, despre corelația dintre numărul de companii deschise și valoarea taxelor locale, de ce investitorii sunt reticenți în a investi în regiuni, cum se poate găsi un compromis și ce legătură are acest lucru cu publicitatea.

Este adevărat că, cu cât taxele locale dintr-o localitate sunt mai mari, cu atât mai puține companii se deschid acolo și viceversa?

Compania noastră analizează acest fapt și până în prezent acest lucru se confirmă. Cu toate acestea, am luat doar un singur tip de taxă pentru analiză – pentru dispozitivele de publicitate. Și a reieșit că, de exemplu, în Ungheni, unde taxa este de doar 250 de lei pe metru, sunt de două ori mai mulți agenți economici decât în Ialoveni, unde taxa este de 2000 de lei. Și dacă ne uităm și mai atent la taxe, majoritatea taxelor locale sunt mai mici în Ungheni decât în Ialoveni.

Oare autoritățile locale nu-și dau seama de acest lucru?

Mai degrabă, nu-și dau seama până la capăt. De exemplu, Primăria Florești a majorat impozitul local pentru dispozitivele publicitare de la 600 la 1000 de lei pe metru, un plus de 65%. De ce anume așa? De ce nu de 100-200%? Per total, taxa locală s-a dublat în ultimii trei ani, în condițiile în care multe întreprinderi se confruntă cu probleme financiare majore și dificultăți în contextul pandemiei și al crizei economice din trecut. Această creștere a impozitului agravează situația și reprezintă o povară financiară suplimentară pentru proprietarii de afaceri.

Înțeleg că este necesar să se strângă bani pentru a finanța proiecte și servicii care aduc beneficii comunității, dar creșterea impozitelor are un impact negativ asupra întregii comunități, deoarece afacerile locale sunt un pilon important al economiei oricărui oraș. Da, pot să îmi scot construcțiile publicitare pentru că prin această taxă devin neprofitabile și aduc doar pierderi. Nu pot dubla costul panourilor publicitare. Agenții de publicitate nu vor înțelege și vor spune – ”mută-mă la Chișinău, acolo pentru acești bani publicitatea mea va fi văzută de 10 ori mai mulți oameni”.

Sau se vor muta cu totul online…

Din păcate, acest lucru este adevărat. Puțini sunt cei care își dau seama că publicitatea pe internet reprezintă bani scoși din țară. Iar publicitatea exterioară este despre dezvoltarea locală. Cred că noi, agenții de publicitate, promovăm orașele în comunitatea de afaceri. La urma urmei, eu sunt cel care convinge un Moldcell sau Moldindconbank să vină la Florești și să-și pună brandul pe un panou publicitar, pentru care orașul primește bani – taxe vii pentru publicitate. Iar dacă taxele locale ar fi mai mici, aș putea vinde serviciile de plasare pe panouri mai ieftin, iar în orașe ar veni nu doar bănci, ci și producători locali și companii noi.

Credeți că publicitatea exterioară este cel mai bun mod de a crește notorietatea unui brand?

Absolut. Dar este, de asemenea, un atribut al mediului de afaceri urban. În regiuni, oamenii nu ascultă prea bine radioul, iar canalele TV sunt schimbate atunci când apar reclame. Dar un panou publicitar nu poate fi „oprit”.

Dar de ce spuneți că publicitatea exterioară suferă pierderi? Instalați o construcție publicitară o dată, iar apoi, timp de zece sau chiar douăzeci de ani, primiți doar bani pentru ea.

De ce credeți acest lucru?

Aceasta este părerea majorității oamenilor, chiar și a celor care se pricep la procesele economice și la afaceri. Mulți oameni cred că proprietarii de panouri publicitare ”fac banii cu lopata” și se plâng în zadar.

Dar aceasta este o concepție greșită. O construcție publicitară, de exemplu, costă între 50.000 și 200.000 de lei. Iar prețul unui LED este de până la 200.000 de euro.

Voi da ca exemplu Bălți. Vânzările noastre acolo, în 2022, s-au ridicat la 1,1 milioane de lei. După ce am plătit TVA, au rămas 900 de mii de lei. Impozitele locale ne-au luat încă 450 de mii de lei. Ne-au rămas 450 de mii de lei. Cu acești bani trebuie să plătești salariile angajaților, să plătești impozite din aceste salarii. Și reiese că ești în pierdere.

Conform calculelor noastre, povara fiscală pe acești 100 de lei pe care îi câștigă publicitatea este de 72%.

Iar afirmația că am instalat și că facem bani – este posibil atunci când nu înțelegi și nu știi cum funcționează businessul publicitar.

Publicitatea exterioară permite industriilor conexe să funcționeze, iar publicitatea exterioară este o afacere fără rușine. Din păcate, unii conducători de orașe au asociat publicitatea exterioară cu haosul și dezordinea, deoarece au permis ca panourile publicitare să fie amplasate oriunde.

O nouă lege privind publicitatea ar fi trebuit, de asemenea, să îndrepte lucrurile, dar și aici au apărut probleme.

Ce este în neregulă cu legea privind publicitatea?

Au apărut trei probleme principale. Prima se referă la centrul istoric al Chișinăului, de la strada Mihai Viteazul până la strada Ismail și de la strada Mateevici până la strada Albișoara, care este considerat un monument unic și alte monumente arhitecturale. Legea privind publicitatea interzice în mod explicit publicitatea la mai puțin de 100 de metri de monumente. Aceasta include și indicatoarele. De exemplu, hotelul Radisson trebuie să își dea jos semnul pentru că se află lângă clădirea Poșta Moldovei, Mcdonald’s trebuie să își dea jos semnul pentru că se află în fața Primăriei. Dar aceste panouri nu blochează vederea acestor clădiri, asta este ideea.

Da, atunci când o reclamă ascunde un monument, nu este normal, trebuie îndepărtată, trăim într-o societate civilizată. Adică atunci când nu poți să faci o poză la un monument fără publicitate, nu e normal, dar în alte cazuri, de ce să nu o lași și să se ia taxe pentru a instala sau restaura aceleași monumente.

Până la urmă, scopul este de a se asigura că monumentele au vizibilitate. Dar, după cum se pare, nici măcar o tumbă teatrală nu poate fi instalată legal în centrul capitalei.

A doua problemă este legată de imposibilitatea de a obține un permis. Orașe mari, precum Chișinău și Bălți, refuză să elibereze permise pentru că nu au regulamente, iar regulamentele sunt încă în curs de elaborare, deși legea prevede că, dacă nu există regulamente, atunci permisele trebuie eliberate în baza legii. Uneori, autoritățile locale refuză să elibereze permise fără niciun motiv. În plus, unele companii au sute de panouri, iar procesul de solicitare a unui permis este foarte complicat.

Există probleme legate de calendarul permiselor, de publicitatea pe mașini și de alte nuanțe tehnice care fac ca lucrurile să nu funcționeze.

O altă problemă serioasă se referă la taxele exorbitante, care pentru majoritatea companiilor au devenit neașteptate și au crescut de mai multe ori. Taxele pentru dispozitivele publicitare în unele localități sunt exorbitante – 1000 de lei în Florești, 2000 de lei în Ialoveni și 10.000 de lei în Durlești. Acest lucru se traduce în milioane de taxe pentru marile lanțuri de magazine, care nici măcar nu sunt incluse în prețul produselor lor. Desigur, investițiile nu vor fi luate instantaneu, dar prețurile vor crește, iar pe viitor se va acorda atenție unde să fie deschisă o altă filială.

În plus, ratele atât de ridicate reprezintă o frână pentru întreprinderile mici, care nu vor putea să își formalizeze în mod corespunzător punctul de vânzare, în timp ce un mare monopolist va putea plăti mai ușor taxele.

Impresia este că consilierii locali nu urăsc afacerea de publicitate, ci antreprenoriatul în general.

Situația în care se află majoritatea companiilor ar fi putut fi prevenită?

În cea mai mare parte, da. Pe vremea când legea privind publicitatea era în curs de elaborare și aprobare. Dar nimeni nu și-a dat seama de problemă la momentul respectiv. Iar unele dintre probleme nu au fost văzute nici măcar de noi, agenții de publicitate. Unele dintre lacunele din lege se descoperă doar atunci când începi să le aplici. Mă aștept ca autoritățile să introducă cât mai curând posibil modificări la legea privind publicitatea.

Pentru că, dacă se lasă așa, orașele nu vor primi banii pe care se bazează. Întreprinderile vor începe pur și simplu să își dea jos panourile și să instaleze unele mici, de până la 1 metru pătrat. Ca să nu mai spunem că va fi o problemă și cu publicitatea politică pe panourile publicitare.

Autoritățile locale ar trebui, de asemenea, să ia măsuri prin reducerea poverii fiscale, pentru că, în orice caz, vor primi de 3-4 ori mai mulți bani din taxa pe dispozitivele publicitare decât în anii precedenți.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
72 %
3.1kmh
0 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
16 °