Industrii
AcasăActualTaxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat. Care este motivul

Taxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat. Care este motivul

Taxele de studii la universitățile din Moldova s-au majorat din cauza inflației și crizei energetice. Instituțiile de învățământ superior pun creșterea prețurilor pe seama inflației și a majorării tarifelor la serviciile comunale, transmite ipn.md.

În prezent, taxele de studii la ASEM variază de la 8500 până la 9500 de lei la licență și în jur de 10 mii de lei  la master.

„Trebuie să achităm și serviciile comunale, și profesorii la rândul lor așteaptă măcar o modestă majorare de salarii ca să poată și ei să facă față. Le-am majorat mai puțin decât au făcut-o alții”, a spus secretarul comisiei de admitere a Academiei de Studii Economice, Serghei Portărescu.

Academia ar putea să primească acum mai mult de 2500 de studenți. Numărul locurilor bugetare s-a majorat comparativ cu anul trecut și constituie 470 de locuri, dintre care 12 locuri cu finanțarea de la buget sunt prevăzute pentru cetățeni ai altor state.

Și la Universitatea Tehnică taxa de studii s-a majorat comparativ cu anul trecut. Radu Melnic, secretarul comisiei de admitere, a spus că „universitatea, timp de o lună, a plătit dublu  pentru încălzire. În loc de un milion șase sute, universitatea a plătit trei milioane și jumate”. Prețurile la energia electrică, gaze și încălzire au provocat modificarea prețului contractelor de studii.

Potrivit Universității de Stat din Moldova, taxele de studii s-au majorat, dar nesemnificativ, cu 500 sau 1000 de lei.

Singura universitate care nu a majorat prețurile este Universitatea de Medicină. Taxele în acest an nu au fost majorate, la unele specialități chiar a scăzut prețul la contract.

Menționăm că, potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410