Industrii
AcasăActualTariful la gaz pentru consumatorii casnici se poate ridica la 30 de...

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici se poate ridica la 30 de lei pe metru cub. Moldovagaz a transmis o cerere la ANRE

Moldovagaz a transmis Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică o solicitare de majorare a tarifului mediu pentru furnizarea de gaze naturale cu 31,5%, până la 26,67 lei pe metru cub. Acest lucru a fost anunțat de șeful companiei Vadim Ceban. Mai mult, consumatorii casnici vor trebui să plătească aproape 30 de lei pe metru cub.

Potrivit acestuia, tariful trebuie majorat din cauza creșterii semnificative continue a prețurilor de achiziție. Ceban a subliniat că cererea a fost îndeplinită în strictă conformitate cu legislația, iar o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral prețul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor.

După cum rezultă din cererea Moldovagaz către ANRE, tariful la gaz pentru consumatorii casnici poate crește la 29,9 lei pe metru cub (inclusiv TVA).

Compania a explicat că tariful actual include un preț de 1.050,12 dolari la mia de metri cubi, iar Moldova cumpără cu 1.883 dolari. „Suma inclusă în tarif nu este suficientă nici pentru achiziționarea de gaz, nici pentru transportul și distribuția acestuia”, se arată în cerere.

Potrivit operatorului de gaze, abaterile negative de tarif depășesc deja 5 miliarde de lei, dar în tarif a inclus puțin mai mult de 2 miliarde de lei, conform metodologiei.

Noul tarif ar trebui să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, potrivit Moldovagaz

Reamintim că șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, s-a întors de la Sankt Petersburg, unde a mers cu o delegație moldovenească pentru a participa la Forumul Internațional al Gazelor și a negocia cu concernul rus, dar nu se cunosc detalii despre rezultatele călătoriei și negocierilor cu Gazprom.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
100 %
2.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
22 °
joi
23 °
MGM ro DI-4357