Industrii
AcasăActualTarifele pentru producția de energie electrică din surse regenerabile ar putea crește...

Tarifele pentru producția de energie electrică din surse regenerabile ar putea crește cu 6-7%

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) intenționează să ajusteze mâine, 28 februarie, tarifele fixe pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de către companiile care au obținut statutul de producător eligibil.

Potrivit proiectului de decizie, tarifele fixe pentru producția de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească cu 6-7%.

Astfel, tariful pentru energia electrică produsă de panourile solare va crește de la 1,91 lei pe kWh la 2,04 lei pe kWh.

Tariful pentru centralele eoliene va crește de la 1,58 lei la 1,68 lei pe kWh; pentru energia electrică produsă de centralele hidroelectrice, de la 0,99 lei la 1,05 lei pe kWh; pentru energia electrică produsă de centralele pe biogaz, de la 1,87 la 1,99 lei pe kWh; pentru centralele pe biomasă solidă, de la 1,99 la 2,12 lei pe kWh.

Unul dintre motivele majorării tarifelor, potrivit ANRE, este deprecierea leului moldovenesc. În timp ce tarifele actuale utilizează un curs de schimb de 18,47 lei pentru un dolar, bugetul pentru 2023 prevede un curs de schimb de 20,01 lei pentru un dolar.

În conformitate cu Legea privind stimulentele pentru energia regenerabilă, odată confirmat statutul de producător eligibil, „producătorul are dreptul de a achiziționa întreaga cantitate de energie electrică furnizată în rețea la un tarif fix stabilit de ANRE pentru o perioadă de 15 ani de la punerea în funcțiune a centralei electrice”.

Aceeași lege prevede că, în această perioadă, ANRE va ajusta tarifele fixe în conformitate cu metodologia aprobată și în funcție de evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american.

În cadrul aceleiași ședințe, se așteaptă ca ANRE să aprobe tarifele fixe și prețurile plafon pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil în 2023.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
19.2 ° C
19.2 °
19.2 °
48 %
1.5kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
24 °