Industrii
AcasăActualSUA și Suedia vor aloca 10 milioane de lei pentru digitalizarea sectorului...

SUA și Suedia vor aloca 10 milioane de lei pentru digitalizarea sectorului agricol în Moldova

Moldova are cel mai scăzut indicator de digitalizare a agriculturii dintre țările UE – 66,8 puncte din 100. Prin urmare, în iunie 2022, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), împreună cu Agențiile Statelor Unite (USAID) și Suedeze de Dezvoltare Internațională vor lansa un program de digitalizare pentru sectorul agricol. USAID și agenția suedeză au alocat 10 milioane de lei pentru proiect, transmite agrobiznes.md.

Autorii programului au elaborat o listă cu peste 30 de tehnologii digitale pe care le recomandă fermierilor să le folosească în agricultură. Printre acestea: dispozitive Internet (IoT) pentru agricultura inteligentă, proiecte pilot privind fermele industriale, o rețea de stații meteo etc. În plus, proiectul include programe de formare și finanțare.

„Aceste instrumente vor ajuta autoritățile să digitalizeze sectorul agricol, iar fermierilor li se va permite să investească în noi tehnologii. USAID împreună cu ADMA vor asigura 5 milioane de lei pentru implementarea acestor tehnologii. Agricultura este baza economiei moldovenești, iar digitalizarea acesteia va asigura rezistența fermierilor și producătorilor moldoveni la crize datorate productivității ridicate”, a declarat John Riordan, director adjunct al Misiunii USAID în Moldova.

Menționăm că, în 2021 sectorul agricol a furnizat 4,9% din PIB-ul Moldovei. Acest lucru s-a datorat exportului de produse, care în 2020 s-a ridicat la 220 de milioane de euro. În același timp, aproximativ 21% din totalul forței de muncă a țării este angajată în agricultură.

Potrivit unui studiu realizat de USAID și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională, 65% dintre fermierii din Moldova se consideră insuficient informați și instruiți pentru a utiliza tehnologii inovatoare în agricultură. În ciuda acestui fapt, 80% dintre fermieri sunt pregătiți să le implementeze în întreprinderile lor. În același timp, majoritatea (75%) au nevoie de programe de finanțare în condiții atractive, de exemplu, grenade.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
Papir Print Ro DI-4406