Industrii
AcasăActual"Statul ia 65 din 100 de lei prin taxe și impozite". Ioniță...

„Statul ia 65 din 100 de lei prin taxe și impozite”. Ioniță a explicat cum funcționează sistemul fiscal în Moldova

În 2023, o familie medie de trei persoane va plăti 84.000 de lei impozite. Impozitul pentru familiile sărace va fi de 25.000 de lei, iar pentru familiile bogate de 250.000 de lei. În același timp, Moldova are una dintre cele mai mici poveri fiscale în comparație cu alte țări. Despre aceasta a declarat pentru BP Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS Viitorul.

Potrivit acestuia, anul viitor, suma medie a impozitelor pentru pensionari va fi de circa 15.000 de lei pe an.

Șoferii sunt și mai „norocoși” – doar pentru că conduc o mașină, trebuie să plătească 10.000 de lei în plus la impozite pe an. Din acești bani: aproximativ 2.500 de lei reprezintă taxa de drum, iar restul reprezintă accize.

Analistul a explicat cum funcționează impozitele: „Ai câștigat 100 de lei și alergi fericit să iei acei bani, dar statul îți spune că trebuie să plătești 27% impozit social și 9% impozit medical. Pe lângă aceste 36%, există și un impozit pe venit de 12%. Prin urmare, statul retrage 45 de lei din 100 de lei și vă plătește doar 55 de lei.  Mergeți la magazin cu acești bani, dar trebuie să plătiți TVA (20%) și accize, care sunt calculate în mod diferit (7%). Se dovedește că ați cumpărat bunuri de la firmă pentru 44 de lei din 100 de lei pe care i-ați primit. Proprietarul magazinului, la rândul lui, trebuie să plătească taxele locale și impozitul pe profit (aproximativ 9 lei) și respectiv îi rămân 35 de lei în mână. Astfel, 65 de lei din 100  sunt luați de stat în diferite moduri. De aceea, eu râd atunci când autoritățile vorbesc despre compensații”.

În pofida acestui fapt, povara fiscală a Moldovei este foarte scăzută în comparație cu țările europene, în special cu cele din nord. Ioniță a dat exemplul Suediei și Norvegiei, țări cu orientare socială, unde impozitele sunt foarte mari. „În Danemarca, asigurarea medicală acoperă totul, acolo statul garantează învățământul superior gratuit – dacă în Moldova – o dată, acolo – de cel puțin o sută de ori până la bătrânețe. Acolo populația plătește multe taxe, dar statul își asumă obligațiile”, explică el.

Expertul a subliniat că circa 80 la sută din bugetul public al Republicii Moldova este format din veniturile și cheltuielile populației și doar 15-20 la sută din sectorul mediului de afaceri.

„Se pare că bugetul nostru este ținut doar de populație (în afară de bugetul local, care se alimentează din taxele locale). Sarcina noastră fiscală este distribuită inegal. Chiar și în Transnistria, care a păstrat sistemul sovietic, toată povara fiscală este în sarcina mediului de afaceri”, precizează Ioniță.

În același timp, el a menționat că în Moldova oamenii săraci consumă mai ales bunuri de pe piața neoficială sau „invizibilă”, unde povara fiscală este de aproape 5 ori mai mică. „Statul, știind că cetățenii sunt săraci, nu impozitează bunurile agricole ale oamenilor de la țară care ies la vânzare. Astfel, cei mai săraci oameni pot să se sustragă legal de la plata taxelor și să primească mai multe bunuri pentru că povara fiscală este de 2-3 ori mai mică”, a conchis analistul IDIS Viitorul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
MGM ro DI-4357