Industrii
AcasăActualStatisticile BNM, forumurile de business și discuțiile lui Ceban la Sankt Petersburg....

Statisticile BNM, forumurile de business și discuțiile lui Ceban la Sankt Petersburg. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

În ultimele săptămâni, principalul subiect de discuție în societate și la autorități a fost modul în care Moldova va supraviețui iernii: dacă vom avea gaz și electricitate, dacă toată lumea va avea suficiente lemne de foc și, cel mai important, dacă vom avea suficienți bani pentru a plăti pentru căldură.

Autoritățile se pregătesc în continuare pentru ce este mai rău – oprirea aprovizionării sau restricționarea severă a acesteia. Deciziile recente ale Comisiei pentru situații excepționale reprezintă doar un tip de pregătire. Este vorba despre cumpărarea a încă 5 milioane de metri cubi de gaz și acordarea Energocom a puterii de a negocia direct cu potențialii furnizori. În plus, Energocom a devenit membru afiliat a Bursei Române de Mărfuri și va putea cumpăra cu ușurință gaze pe piață.

Premierul Natalia Gavrilița și adjunctul său, Andrei Spînu, vorbesc despre incertitudini, dar promit că va exista totuși un pic de gaz. Însă dacă nu va fi gazul de la Gazprom, va fi un gaz foarte scump.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că s-a întors deja de la Sankt Petersburg, unde a reprezentat delegația moldovenească la Forumul Internațional al Gazelor. El a spus că a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții conducerii Gazprom, în cadrul cărora a discutat despre livrarea de gaze naturale în Moldova, precum și despre activitatea corporativă a Moldovagaz. Ceban a asigurat partea rusă că societatea este gata să-și onoreze cu strictețe angajamentele contractuale și înțelege necesitatea semnării unui acord privind datoria istorică a Moldovagaz. Ce a răspuns Gazprom la acest lucru și dacă vor exista livrări nu este încă clar. Ceban a refuzat să comenteze.

Un alt eveniment important de săptămâna trecută a fost reprezentat de mai multe forumuri de afaceri – unul la București și două la Chișinău – și de o agendă de afaceri încărcată în general.

În cadrul forumului de la București s-a discutat despre intenția maib de a se lista la bursa din România. În plus, participanții au discutat despre ce înseamnă candidatura la UE pentru Moldova și cum ar putea atrage investitorii. Și premierul Natalia Gavrilița a îndemnat alte companii moldovenești să se listeze la bursele de valori pentru a atrage fonduri suplimentare.

La Chișinău au avut loc două forumuri investiționale – un forum economic general și unul specializat dedicat investițiilor imobiliare. La ambele, investitorii au fost invitați să investească în Moldova pentru că aici se pot face bani. Nu se știe încă câți investitori s-au arătat interesați, pentru că sunt îngrijorați de mai multe probleme care le frânează decizia de a investi.

Este vorba de birocrația locală, de lipsa de personal, de economia moldovenească suprareglementată și, cel mai important, de incertitudine, ceea ce face dificilă luarea unei decizii.

Autoritățile au promis tot felul de sprijin, atât pentru investitorii străini, cât și pentru antreprenorii locali. Pentru aceștea din urmă, Ministerul Economiei va lansa Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică (FACEM) la 20 septembrie. Autoritățile intenționează să îl utilizeze pentru a finanța diverse programe de afaceri.

Datele de la Banca Națională, care vor fi disponibile în această săptămână, au multe de spus despre care este starea mediului de afaceri.

De exemplu, o creștere a numărului de credite noi va arăta că întreprinderile încă respiră, în ciuda ratelor ridicate ale creditelor. Proporția de credite nefavorabile, care a crescut ușor în ultima vreme, va arăta cât de greu respiră.

Statisticile BNM vor mai arăta activitatea de economisire, ponderea creditelor ipotecare, tranzacțiile valutare pe piață și nivelul rezervelor valutare. După cifra record de 4,186 miliarde de dolari din 26 august, rezervele au început să scadă ușor, dar numai puțin. Conform celor mai recente date din 9 septembrie, rezervele au scăzut cu doar 6 milioane de dolari.

De altfel, euro a început din nou să scadă ușor în raport cu dolarul, dar analiștii preconizează o revenire a euro la 1 la 1 în această săptămână.

Și, pe scurt, despre celelalte evenimente ale săptămânii.

După funeraliile Reginei Elisabeta a II-a din această săptămână, președintele Maia Sandu se va deplasa la New York pentru Adunarea Generală a ONU și apoi la Berlin pentru a discuta despre finanțarea germană și pentru a se întâlni cu oameni de afaceri germani și a-i îndemna să investească în Moldova.

Parlamentul va discuta mai multe proiecte de lege, printre care un registru al exploatațiilor agricole, modificări ale listei de nomenclatură a mărfurilor, administrația publică locală și altele.

Nu se știe dacă va avea loc o ședință de guvern în această săptămână; ordinea de zi nu a fost încă publicată. Nu este exclus ca aceasta să se desfășoare cu o componență reînnoită.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
MGM ro DI-4357