Industrii
AcasăIT și științăStartup-urile din domeniul inovației digitale și tehnologiilor IT vor primi granturi de...

Startup-urile din domeniul inovației digitale și tehnologiilor IT vor primi granturi de la stat

Ministerul Economiei a elaborat Programul de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice. Cu ajutorul acestui program, autoritățile intenționează ca acest sector al economiei să se dezvolte mai dinamic. Acest lucru se precizează în proiectul de hotărâre de guvern publicat spre consultare publică pe 4 ianuarie.

Conform notei informative, potențialul startup-urilor tehnologice existente nu este încă pe deplin valorificat. O serie de bariere semnificative nu permit antreprenorilor să ofere tehnologii, produse și/sau servicii inovatoare în scopul stimulării productivității și competitivității economice. Potrivit Ministerului Economiei, circa 80% dintre companiile IT existente elaborează servicii și produse destinate piețelor externe, fiind concentrate pe outsourcing.

Pentru a schimba situația și a direcționa talentul și capacitățile afacerilor inovative în dezvoltarea economiei naționale, departamentul își propune să acorde granturi pentru susținerea companiilor din sfera tehnologiilor digitale. Valoarea maximă a grantului va fi de 80% din costul proiectului și nu poate depăși 500 mii lei.

Programul se propune a fi gestionat de ODIMM, banii sunt prevăzuți în Bugetul de Stat.

Programul funcționează cu trei componente de finanțare tematică:

  • Inovare digitală – idei și metode inovatoare care conduc la dezvoltarea de produse, servicii și/sau modele de operare digitale sau electronice;
  • Tehnologie verde – progrese în domeniul cercetării și dezvoltării care conduc la noi produse și servicii tehnologice menite să înlocuiască materialele, mașinile, procesele și sistemele care generează rezultate negative pentru mediu;
  • Producție sustenabilă – dezvoltarea de procese, practici și aplicații inovatoare care să transforme modelele existente de producție industrială pentru a promova circularitatea resurselor.

De granturi vor beneficia companiile, activitatea cărora este legată de inovații, din următoarele domenii: Tehnologia informației și comunicațiilor, Media digital, Fabricație, Agricultură, Educație, Sănătate, Servicii financiare, Industrii creative, e-Comerț și Reciclare.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
18.2 ° C
18.9 °
16.2 °
49 %
6.7kmh
0 %
lun
15 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Tehgaz Grup S.R.L.