Industrii
AcasăActualSprijin pentru agricultori, importuri nesemnificative și cifre neclare. Bolea vorbește despre ridicarea...

Sprijin pentru agricultori, importuri nesemnificative și cifre neclare. Bolea vorbește despre ridicarea interdicției privind importurile de cereale ucrainene

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, dă asigurări că cabinetul său și premierul Dorin Recean intenționează să sprijine fermierii în cazul în care vor apărea probleme. Eforturile ministerului și ale guvernului se concentrează acum pe crearea de oportunități pentru ca fermierii moldoveni să concureze cu exportatorii din întregul bazin al Mării Negre. Bolea a făcut aceste declarații la 18 mai, în cadrul emisiunii Cutia neagră de la TV8.

El a făcut această declarație în legătură cu anunțul privind protestul fermierilor din 7 iunie, precum și ridicarea interdicției de a importa cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Anterior, fermierii au cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a salva sectorul agricol de la colaps. În caz contrar, ei vor să organizeze proteste în toată Moldova. „Decizia le aparține, noi ne ghidăm după interesele lor și practic căutăm bani pentru a subvenționa prețurile. Indignarea trebuie să fie motivată”, a precizat ministrul.

El a spus că, în urma unui dialog cu fermierii, ministerul a ajuns la concluzia că o interdicție asupra importurilor de cereale din Ucraina nu ar avea niciun efect asupra economiei sau asupra fermierilor înșiși.

Bolea a argumentat că: „În primul rând, nu suntem o țară importatoare, ci exportăm produse. Nu importăm aproape nimic din Ucraina. Prin urmare, introducerea interdicției nu va reduce costul cerealelor produse în toamna anului 2022 și nu va afecta prețurile pe piața mondială, deoarece suntem situați în bazinul Mării Negre, iar aici țările mari – Ucraina și România – dictează prețurile. Noi nu stabilim prețurile, deci nu le influențăm în niciun fel. Dar avem fermieri-exportatori, așa că nu trebuie să uităm să le susținem și interesele. Ucraina a avut o reacție potrivit căreia va interzice importul de produse moldovenești. Noi exportăm acolo legume, pepeni și piersici (livrăm 65% din piersici în Ucraina).

Menționăm că Bolea a dat anterior alte cifre – 80% din piersicile exportate. În același timp, deși ministrul a spus că importurile din Ucraina sunt nesemnificative, acest lucru nu se împacă cu alte statistici. De exemplu, datele expertului Iuri Rija arată că din iulie 2022 până în aprilie 2023 Moldova a importat 585,3 mii de tone de cereale și semințe oleaginoase. Astfel, mai mult de 90% din cerealele și oleaginoasele importate provin din Ucraina.

Amintim că, deși importurile nu au fost interzise, autoritățile intenționează să monitorizeze la fiecare două zile volumele de cereale și semințe oleaginoase importate din Ucraina în Moldova. Acest lucru este necesar pentru a nu supraaglomera depozitele și pentru a lăsa loc pentru cerealele moldovenești. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, autoritățile vor rezolva situația în favoarea fermierilor locali.

Mai multe detalii despre situația legată de ridicarea interdicției privind importurile de cereale din Ucraina și despre modul în care aceasta îi va afecta pe fermieri găsiți aici.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
72 %
3.1kmh
0 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
16 °