Industrii
AcasăActualSpînu, despre prețul la gaz: Chiar dacă prețul pe burse scade, acest...

Spînu, despre prețul la gaz: Chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă

Pe rețelele sociale au apărut nemulțumiri din partea unor experți și policieni referitor la prețul pe care îl plătește Republica Moldova pentru gaz. Potrivit lor, chiar dacă prețul gazului pe piața europeană a scăzut, țara noastră continuă să procure gaz la un preț ridicat. În acest sens, vicepremierul Andrei Spînu a venit cu explicații. El a spus că, chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă. 

Potrivit lui, guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare. ”Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024”, a precizat el.
La întrebarea: ”De ce nu am așteptat să scadă prețul și mai mult înainte ca să cheltuim toate cele 300 mln EUR de la BERD?”, vicepremierul a răspuns: ”Vreau să reamintesc că obiectivul Guvernului a fost să asigurăm țara cu gaze cât mai curând posibil. Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile. De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?”.
Totodată, el a reamintit că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă.
În același timp, Andrei Spînu a menționat că ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. ”Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”, susține ministrul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
Intertext ro DI-4356