Industrii
AcasăActualSondaj iData: O treime dintre companiile din Moldova au evaluat negativ situația...

Sondaj iData: O treime dintre companiile din Moldova au evaluat negativ situația businessului, iar aproape jumătate dintre firme au descris climatul de afaceri ca fiind nefavorabil. De ce?

Aproximativ o treime din companiile moldovenești au evaluat negativ situația businessului din țară în a doua jumătate a anului 2022. Întreprinderile mici rămân cele mai vulnerabile, în special în sectorul serviciilor, al industriei și al agriculturii. În același timp, companiile de construcții și de comerț nu sunt atât de afectate. Acest lucru a fost menționat de directorul executiv al Date Inteligente, Mihail Bologan, în urma unui sondaj național iData prezentat de Asociația Investitorilor Români din Moldova.

Potrivit acestuia, întreprinderile din capitală și din sudul țării sunt cele mai afectate, deoarece acolo sunt concentrate majoritatea companiilor din sfera serviciilor. Doar în Găgăuzia, din toată țara, situația nu s-a deteriorat atât de mult. În același timp, în ceea ce privește activitatea economică, companiile de construcții au suferit doar 7%, adică nivelul lor a rămas practic neschimbat.

„Majoritatea companiilor au înregistrat o scădere a investițiilor. Investițiile au scăzut cel mai puțin în întreprinderile mici, doar 10% dintre firme înregistrând o scădere, și nu o creștere, a investițiilor. Companiile mai mari (44%) și microîntreprinderile (37%) au fost cele mai afectate. Evoluția investițiilor a afectat mai puțin companiile mijlocii (34%)”, a explicat Bologan.

El a subliniat că majoritatea companiilor moldovenești au raportat o scădere a vânzărilor. Astfel, 36% dintre firme au înregistrat o scădere a vânzărilor și nu o creștere. Această problemă a fost întâmpinată mai ales de întreprinderile mari și de microîntreprinderile, precum și de companiile din sectorul serviciilor.

Potrivit raportului, profiturile sunt mai bune, doar 5% dintre companiile din țară înregistrând pierderi. În cea mai mare parte, marile companii au obținut profituri bune, chiar dacă numărul lor a scăzut. Cele mai profitabile companii au fost cele agricole.

În ceea ce privește climatul de afaceri, 46% dintre companii l-au descris ca fiind nefavorabil. În același timp, 68% dintre companii nu consideră că politica de afaceri a guvernului este eficientă, iar cele mai nemulțumite companii sunt cele din sectorul construcțiilor. Dintre aceștia, 85% vorbesc negativ despre acest lucru. Urmează companiile din sectorul serviciilor (77%), agricultură și industrie (76%) și comerț (68%).

Șeful iData a vorbit și despre principalele probleme ale companiilor: „78,1% dintre antreprenori au declarat că majorarea prețurilor și creșterea costurilor de producție au avut cel mai mare impact negativ asupra afacerii lor. Războiul din Ucraina a afectat 44,3% dintre firme, 40,9% au fost afectate de lipsa de personal calificat, iar 34,9% au fost afectate de probleme în vânzarea de bunuri și în găsirea de noi clienți. Alți 29,2% au fost afectați de impozitele ridicate, 15,9% de legislația inadecvată și 14,6% de accesul limitat la resurse financiare. Doar 12,5% dintre respondenți au menționat printre probleme dificultățile pe care le crează instituțiile statului, 7,8% au menționat corupția, iar 0,5% nu au menționat nicio problemă.

Menționăm că Date Inteligente a realizat un sondaj național în perioada 7-11 decembrie 2022 la solicitarea Asociației Investitorilor Români din Moldova. La sondaj au participat 400 de companii din întreaga țară. Sondajul are o marjă de eroare de +/- 4,4%.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
69 %
2.1kmh
0 %
vin
10 °
sâm
17 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
3 °
Intertext ro DI-4356