Industrii
AcasăActualSondaj: 42% dintre locuitorii municipiului Chișinău vor o creștere a nivelului de...

Sondaj: 42% dintre locuitorii municipiului Chișinău vor o creștere a nivelului de accesibilitate la locuințe pentru familiile tinere prin dezvoltarea creditării ipotecare

42% dintre locuitorii municipiului Chișinău consideră că una dintre soluțiile pentru problema demografică este creșterea nivelului de accesibilitate la locuințe pentru familiile tinere prin dezvoltarea creditării ipotecare. Pe lângă aceasta, mai mult de o treime (34%) dintre respondenți menționează crearea în oraș a unui mediu de viață favorabil pentru familiile cu copii. Cel puțin, asta arată un sondaj realizat în perioada lunilor octombrie – noiembrie 2022, privind evaluarea opiniei locuitorilor vizavi de propunerile-cheie din cadrul Strategiei de dezvoltare socio-economice și spațiale durabile a municipiului Chișinău.

Chestionarul a mai arătat că, în opinia locuitorilor municipiului, cele mai promițătoare domenii pentru dezvoltarea economiei locale sunt: domeniul IT (32%), agricultura (28%), industria alimentară (15%) și turismul (15%).

Totodată, peste jumătate dintre locuitorii capitalei și ai suburbiilor (57%) susțin propunerea autorităților municipale de a diviza transportul public în urban și suburban, iar 86 la sută cred că este necesar să fie amenajate piste pentru bicicliști.

Studiul a mai arătat că, în opinia a 52% dintre cei intervievați, cea mai eficientă soluție pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare în capitală este amenajarea unor parcări supraetajate în cele mai aglomerate regiuni din oraș. De asemenea, în cazul curților blocurilor vechi, peste jumătate dintre persoanele chestionate ar dori ca să fie identificate spații libere în afara curților, care pot fi amenajate în parcări cu sau fără plată.

Întrebați ce cred despre reorganizarea Pieței Centrale, mai mult de o treime dintre cei intervievați (37%) consideră că Piața trebuie reorganizată, 24% sunt de părere că aceasta ar trebui eliminată din centrul orașului, iar 22% ar prefera ca aceasta să fie amenajată doar ca o piață agroalimentară.

Locuitorii municipiului au fost rugați să se expună și pe marginea proiectului de renovare a fondului locativ vechi, care presupune ca blocurile locative din capitală, construite în anii 50-60 ai secolului trecut să fie demolate, iar în locul lor să fie ridicate clădiri noi și moderne cu regim de înălțime mic și mediu. Majoritatea respondenților, mai exact 71%, susține inițiativa.

Sondajul a fost realizat de compania Magenta Consulting pe un eșantion de 2063 de persoane, dintre care 1211 din capitală și 852 din suburbii. Rezultatele chestionarului le puteți găsi în raportul atașat.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
0.2 °
-1.2 °
99 %
7.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
2 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
3 °
Sandar_Vs Ro DI-4340