Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că, în luna mai 2022 gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 106% comparativ cu 67,6% în luna aprilie.
În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 82,3 milioane USD (+64,6%). Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici, cu 9 milioane USD (+4,8%).
Cât despre evoluțiile pe parcursul lunii mai, piața valutară a operat în condiții de cerere netă de valută în primele două decade ale lunii, care a fost moderată de BNM prin intervenții de vânzare a 36 mil. USD. În ultima decadă a lunii situația s-a inversat, înregistrându-se un surplus de valută, care a fost parțial procurat de BNM prin intervenții de 17,5 mil. USD. Respectiv, pe ansamblul lunii, Banca Națională a intervenit prin vânzări nete de 18,5 mil. USD.
În luna mai leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 2,7% în raport cu dolarul SUA, până la 18,9 USD/MDL comparativ cu 18,4 USD/MDL în luna aprilie. Potrivit valorilor de la finele lunii mai, leul s-a depreciat cu 2,9% în raport cu dolarul SUA.
În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (72,9%).
De asemenea, Banca Națională menționează că, luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.