Industrii
AcasăActualSituația pe piața valutară s-a îmbunătățit. Oferta de valută din aprilie a...

Situația pe piața valutară s-a îmbunătățit. Oferta de valută din aprilie a acoperit cererea în proporție de 67,6%

În luna aprilie 2022, situația pe piața valutară s-a îmbunătățit, cererea netă de valută din partea agenților economici fiind acoperită în proporție de 67,6% prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Datele au fost prezentate astăzi, 20 mai, de Banca Națională a Moldovei(BNM).

Astfel, ca rezultat al operațiunilor de schimb valutar cu persoanele fizice s-a înregistrat o ofertă netă de valută de 127,4 milioane USD, în condițiile în care în luna martie s-a constatat o cerere netă de valută din partea acestora. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a cifrat la 188,5 milioane USD, în scădere cu 8,7 milioane USD față de luna precedentă (-4,4%).

În aceste condiții, pe parcursul lunii aprilie, BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și prin vânzare de valută, pe ansamblul lunii înregistrându-se vânzări nete în volum de 0,05 milioane USD.

Totodată, în luna aprilie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,3% în raport cu dolarul SUA, până la 18,42 USD/MDL comparativ cu 18,37 USD/MDL în luna martie. Potrivit valorilor de la finele lunii aprilie, leul s-a depreciat cu 1,2% în raport cu dolarul SUA. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (48,0%).

De asemenea, Banca Națională menționează că, luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
35.5 ° C
35.5 °
34.2 °
42 %
6.7kmh
0 %
mie
36 °
joi
34 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
34 °
Boncom Ro_DI_4405