Industrii
AcasăBusiness și guvernareServiciul Vamal a raportat încasări de circa 1,5 miliarde de lei în...

Serviciul Vamal a raportat încasări de circa 1,5 miliarde de lei în luna ianuarie 2021

În luna ianuarie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 1 miliard 488 milioane de lei, cu circa 60 de milioane lei mai mult (4,2%), comparativ cu luna similară a anului precedent.

Potrivit instituției, pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 33 386 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 165 292 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Sculeni, cu 44 574 și, respectiv, 25 528 traversări.

Totodată, în perioada de referință au fost constatate 607 încălcări ale legislației vamale, fiind întocmite 189 de procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de aproximativ 546 mii de lei.

„Cele mai frecvente încălcări se referă la nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor introduse și declarate prin acțiune și folosirea mijloacelor de transport declarate prin acțiune de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal”, indică Serviciul Vamal.

Sursa citată amintește că articolul 287 din Codul Contravențional a fost completat cu mai multe prevederi. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, „Folosirea mijloacelor de transport declarate prin acțiune de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal, cu excepția soțului/soției și rudelor pe linie ascendentă și descendentă directă ale persoanei care a declarat prin acțiune mijlocul de transport se sancționează cu amendă de la 60 la 90 unități convenționale.”

În contextul situației pandemice, Serviciul Vamal îndeamnă participanții la traficul transfrontalier să se informeze doar din surse oficiale despre condițiile de trecere a frontierei impuse în țările de destinație, inclusiv în cele de tranzit.

Sursa: moldpres.md

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
25 ° C
27.2 °
25 °
70 %
2.6kmh
0 %
vin
24 °
sâm
31 °
Dum
33 °
lun
35 °
mar
35 °
Policontract DI_4403