Industrii
AcasăActualȘeful Moldovagaz: Tariful real la gaze ar trebui să fie de 36...

Șeful Moldovagaz: Tariful real la gaze ar trebui să fie de 36 de lei. De ce este atât de scump?

Tariful real pentru gazele naturale furnizate consumatorilor casnici ar trebui să fie de circa 36 de lei pe m3, cu un preț de achiziție de 1882 de dolari pe mia de metri cubi. În caz contrar, Moldovagaz nu va putea achita datoriile de mai multe milioane și nu-și va putea îndeplini obligațiile financiare față de Gazprom. Șeful companiei, Vadim Ceban, a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1 din 5 septembrie.

Potrivit acestuia, Moldovagaz nu va putea achita datoriile într-o perioadă scurtă de timp. „Dar pentru a le acoperi, tariful ar trebui să varieze între 33 și 34 de lei. Nu ne dorim să creștem tariful cu orice preț. Principalul lucru este că ar trebui să fim capabili să ne îndeplinim obligațiile contractuale”, a explicat el.

Ceban susține că Moldovagaz acumulează acum datorii de milioane de euro, deoarece prețul de achiziție a gazelor naturale inclus în tarif este mai mic decât prețul real pe care Moldova îl plătește Gazpromului. Șeful companiei a explicat motivul acumulării abaterilor: „De exemplu, tariful actual include un preț de aproximativ 900 de dolari, dar prețul de achiziție este de 1882 de dolari, ceea ce înseamnă o diferență de aproape o mie de dolari. În consecință, colectăm de la consumatori mai puțin decât plătim furnizorului”.

Totodată, șeful Moldovagaz a menționat că, în perioada 15-20 septembrie, va cere ANRE să majoreze tariful la gaze de la 22,99 la 29 de lei pe metru cub.

„Acest apel se va baza pe calculele pe care le-am prezentat la începutul lunii iulie. În consecință, vom vedea care va fi decizia autorității de reglementare. Avem o acumulare de abateri tarifare, adică de datorii pe care trebuie să le compensăm. În prezent, nu mai avem nicio sursă de plată pentru consumul de gaz către furnizorul principal. În acest moment, plata pentru gaz se face doar cu sprijinul guvernului”, a adăugat Ceban.

El a mai amintit că începând cu luna octombrie se va schimba formula de calcul a prețului gazelor naturale prevăzută în contract. Astfel, 70 la sută din preț se va baza pe costul produselor petroliere (motorină și păcură), iar 30 la sută se va baza pe cotațiile bursiere.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Birotix Com ro DI-4407