Industrii
AcasăActualȘeful GTS din Ucraina: Este doar o manipulare din partea Gazprom

Șeful GTS din Ucraina: Este doar o manipulare din partea Gazprom

Directorul general al operatorului ucrainean al sistemului de transmisie a gazelor naturale, Serhiy Makohon, a declarat pentru Business Pages că Gazprom nu are obstacole tehnice pentru a furniza gaze în totalitate Moldovei. Iar orice restricții sunt „manipulări” din partea furnizorului rus.

„Gazprom are o capacitate de aproximativ 30 de milioane de metri cubi pe zi rezervată, dar neutilizată, la punctul de intrare în sistemul de transport de gaze Sudja. Adică, au capacitate la punctele de intrare, iar Sohranivka nu este necesară pentru asta”, a precizat Makohon.

Menționăm că Gazprom a invocat „refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gazul rusesc în sistemul de transport al gazului de la Sohranivka” ca motiv pentru restricția de 30% a livrărilor către Moldova. Concernul rus a mai subliniat întârzierile regulate în plățile pentru gaze din partea Moldovei și lipsa unui acord privind achitarea datoriei istorice.

Între timp, după cum a explicat Makohon, „la punctele de ieșire, Gazprom a trebuit să cumpere capacitate suplimentară pentru Moldova”. „În anii precedenți au făcut întotdeauna acest lucru, dar acum nu. În plus, din punct de vedere istoric, Sudja a fost cea care a furnizat gaz în Moldova. Prin urmare, aceasta este doar o manipulare din partea Gazprom, care fie nu vrea să plătească mai mult Ucrainei pentru capacitățile suplimentare, fie nu vrea să furnizeze Moldovei volumele necesare, deoarece prețul gazelor pentru Moldova a scăzut semnificativ din octombrie”, a subliniat șeful companiei ucrainene de transport de gaze.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că nu crede în problemele „tehnice” menționate de concernul rus și că așteaptă ca furnizorul să îndeplinească contractul. La rândul său, Gazprom a declarat că are dreptul de a rezilia contractul actual în orice moment și va face acest lucru dacă Moldovagaz nu plătește pentru livrările curente până la 20 octombrie.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a promis deja că va face tot posibilul pentru a plăti gazul la timp, iar în ceea ce privește întârzierea semnării unui acord privind rambursarea datoriilor istorice, el a menționat că doar acționarii – Gazprom și guvernul moldovean, pot lua această decizie.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni