Industrii
AcasăActualȘedința nocturnă de la Președinție, politica bugetar-fiscală și raportul privind inflația. Agenda...

Ședința nocturnă de la Președinție, politica bugetar-fiscală și raportul privind inflația. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Ieri seara, la Președinție a avut loc o ședință cu membrii PAS. După ce surse din diverse mass-media au vehiculat că guvernul sau cel puțin trei miniștri ar putea fi demiși, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit cu explicații. Fracțiunea parlamentară anunță că în contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia, la ședința de ieri au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp.

Pe data de 11 noiembrie, la ora 09:00 seara, Ministerul Finanțelor a publicat mult așteptatul proiect de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează propunerile de politici bugetar-fiscale pentru anul 2023.

Astfel, se propune modificarea Legii cu privire la antreprenoriat și întreprinderi în vederea diminuării tranzacțiilor în numerar. Agenții economici nu vor putea plăti persoanelor fizice mai mult de 10.000 de lei cash per tranzacție sau 100.000 de lei anual. Este vorba despre plăți de chirie, dividende, câștiguri la loterie. Potrivit mediului de afaceri, acest lucru va economisi cel puțin 1% din suma tranzacției, având în vedere comisionul pe care băncile îl percep pentru retragerile de numerar din cont.

Totodată, se propune reintroducerea mecanismului de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice, prin aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor în cuantum de 12 % și 18%. Astfel, proiectul prevede aplicarea impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil ce nu depășește 1 mil.lei și respectiv 18% pentru venitul anual impozabil ce depășește 1 mil.lei. Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360 mii lei, li se va păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.

Continuăm tema banilor.

Joi, 10 noiembrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit în Republica Moldova și a anunțat două cifre importante. Din 2023, UE va aloca Moldovei 200 de milioane de euro pentru a cumpăra gaze sau electricitate din surse alternative. În acest caz, 100 de milioane de euro reprezintă o subvenție. Și alte 50 de milioane de euro vor merge direct la buget – pentru a sprijini populația vulnerabilă. Ursula a promis că Comisia Europeană, împreună cu Secretariatul Securității Energetice, va crea o „schemă de salvare” a Moldovei de criza energetică.

Guvernul Republicii Federale Germania va acorda țării noastre un grant de 40 de milioane de euro pentru asigurarea securității energetice a populației. Banii vor fi folosiți pentru compensarea creșterii bruște a costurilor energiei pentru populația cu venituri reduse. Grantul va fi debursat pe conturile Ministerului Finanțelor până la data de 15 decembrie 2022.

Alte 60 de milioane de euro vor fi furnizate de Agenția Franceză de Dezvoltare. Parlamentul a ratificat chiar și acordul de împrumut. Banii vor fi folosiți pentru a consolida programele de protecție socială, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la gaze și pentru a realiza reforme în vederea dezvoltării surselor de energie regenerabilă. De asemenea, o parte din finanțare va fi utilizată pentru modernizarea transportului feroviar.

Și premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un interviu acordat publicației Politico  că intenționează să ceară de la țările UE 450 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să facă față unei crize energetice în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze în această iarnă. În total, autoritățile estimează că suma totală de care Moldova va avea nevoie pentru a supraviețui iernii este de 1 miliard de euro.

Apropo de salarii. În cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru consultări și negocieri colective autoritățile au susținut că vor să majoreze salariul minim de la 3.500 de lei la 5.000 de lei, iar mediul de afaceri susține această idee. Ministerul Finanțelor a calmat însă ardoarea celor prezenți: în 2023, salariul minim poate fi majorat doar la 4.000 de lei, nu la cinci. Pentru că nu avem un domeniu fiscal care să ne permită o asemenea creștere a salariilor.

Va trebui să rezistăm, pentru că inflația nu s-a diminuat încă. Potrivit Biroului de Statistică, aceasta a ajuns la 34,62% în octombrie 2022. Serviciile au crescut cel mai mult, cu 52,65%. Produsele alimentare au crescut cu 36,23%, iar cele nealimentare cu 21,78%.

Această evoluție, cu prețuri în creștere, a forțat Banca Națională să mențină rata de bază, de care depind și ratele la credite, la același nivel – 21,5%. Marți, BNM va prezenta un raport mai detaliat asupra inflației, unde va explica situația în care ne aflăm și prognozele pentru perioada următoare. Anterior, ei au presupus că tempoul de creștere al prețurilor va începe să se micșoreze.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri la carburanți. Astfel,  benzina se scumpește cu 8 bani și va costa mâine, 26,81 de lei. În schimb, motorina se ieftinește cu 20 de bani și va costa 27,26 lei. această tendință va persista pe întreg parcursul săptămânii.

Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.

În această săptămână vom afla și care este situația în domeniul economiei. Biroul Național de Statistică va prezenta informații privind indicii producției industriale, despre comerțul internațional de mărfuri al RM, exportul și importul, dar și despre activitatea turistică.

Totodată, în cadrul ședinței de joi, 16 noiembrie, Guvernul va aproba modificări la Regulamentul cu privire la verificarea proiectelor și a execuției construcțiilor și expertizarea tehnică a proiectelor și construcțiilor. Va fi actualizată lista bunurilor imobile aflate în subordinea Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din subordinea acestuia.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356