AcasăAgriculturaSectorul vitivinicol din Republica Moldova va fi aliniat la standardele europene

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova va fi aliniat la standardele europene

Una din prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) este îmbunătățirea și alinierea sectorul vitivinicol la standardele Uniunii Europene.

Secretarul de Stat Vasile Șarban a avut o întrevedere cu Jasna Cacic, expert al Uniunii Europene pentru consolidarea competitivității sectorului vitivinicol și Cristina Frolov, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. În cadrul ședinței, părțile au discutat despre activitățile din domeniul vitivinicol și posibilitățile de armonizare a bazei legislativ-normative din sector.

Misiunea expertului este finanțată sub formă de grant de către UE în cadrul proiectului „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, ce va fi finalizat în luna decembrie.

MAIA a anunțat anterior că în anul curent producția de struguri din R. Moldova va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut sau cu peste 30% mai mică față de media ultimilor cinci ani. Aceasta în pofida condițiilor meteo nefavorabile – înghețurile târzii și ploile abundente și frecvente din anul curent.

Conform Oficiului Național al Viei și Vinului, pronosticul recoltei pentru anul 2021 variază între 6,0-9,0 tone/ha. Totodată, datele statistice arată că, în acest an, stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 min litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului.

Foto: MAIA

Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” cu Stanislav Popov

În continuarea rubricii ”Trei întrebări fără politică” – am avut o convorbire plăcută cu Stanislav Popov. Scurtă prezentare: Stanislav Popov de specialitate inginer- electronist. Din...
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
7.7 ° C
8.2 °
7.7 °
97 %
0.5kmh
90 %
joi
12 °
vin
18 °
sâm
20 °
Dum
25 °
lun
19 °
Politrans Logist Ro DI-4399