Industrii
AcasăActualScumpirea energiei electrice, statisticile BNM și când vom fi conectați la căldură....

Scumpirea energiei electrice, statisticile BNM și când vom fi conectați la căldură. Agenda Economică

Salutare, prieteni! Urmăriți Agenda economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Săptămâna trecută au avut loc două evenimente importante.

În primul rând, Republica Moldova și-a schimbat furnizorul de energie electrică. Din cauza atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii critice ucrainene, țara vecină a oprit toate exporturile de energie electrică, inclusiv către Moldova, începând cu 11 octombrie. Înainte de aceasta, 30% din energia electrică ne era furnizată de două companii ucrainene.

Pentru a suplini de urgență deficitul de energie electrică, Moldovagaz a livrat gaze Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, iar timp de câteva zile aceasta a fost singurul furnizor de energie electrică din Moldova.

Dar, din 14 octombrie, România a început să furnizeze energia care ne lipsește. Și la un preț foarte rezonabil – 90 de euro pe MWh. MoldGRES furnizează la un preț de 62 de euro. Iar companiile ucrainene obișnuiau să furnizeze în medie la un preț de 105 euro pe MWh.

Al doilea eveniment important  din această săptămână a fost aprobarea noilor tarife de către ANRE. Așadar, pentru locuitorii din Chișinău, centrul și sudul Republicii Moldova, prețul luminii va crește cu 50 de bani, în timp ce locuitorii din nord vor plăti cu 35 de bani mai mult.

Este păcat că compensațiile în facturi vor apărea în decembrie pentru luna noiembrie. Așadar, țineți cont de sfatul lui Andrei Spînu și economisiți energie electrică între orele 7:00 și 10:00 și între 18:00 și 22:00.

Șoferii, pe de altă parte, nu pot conta pe ajutorul nimănui. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri la carburanți pentru ziua de mâine. Astfel, un litru de motorină se scumpește cu 58 de bani și va costa 28,53 lei. Benzina se scumpește mai puțin, doar cu 10 bani, și va costa 25,21 lei. Cu toate acestea, experții sugerează că trendul ascendent se va inversa deja în această săptămână.

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu președintele Republicii Georgia, Salome Zourabișvili, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Președintele Sandu a menționat că este prima vizită efectuată de un președinte al Georgiei în ultimii 12 ani și speră că vizita va deschide un nou capitol în relațiile moldo-georgiene și va da un nou impuls contactelor și schimburilor noastre bilaterale în mai multe domenii.

Acum și despre alte evenimente ale săptămânii.

Ședința Guvernului va avea loc joi la Ungheni. Autoritățile planifică să adopte mai multe acorduri privind alocarea de fonduri – un împrumut pentru gestionarea deșeurilor solide și un Acord de facilitare de credit de la Agenția Franceză, precum și să adopte noi reglementări privind modul de administrare a Fondului național pentru mediu.

Banca Națională a Moldovei (BNM) se află în proces de elaborare a cadrului normativ secundar necesar pentru implementarea directivelor europene privind serviciile de plată pe piața internă. Astfel, în următoarea perioadă, vor fi propuse o serie de proiecte de acte normative pentru consultare publică. În acest sens, BNM invită actorii pieței de plăți și alte părți interesate să vină cu propuneri în cadrul procesului de transparență și al celui decizional.

Totodată, Banca Națională va publica noile statistici bancare. Astfel, vom putea afla ce bancă a câștigat cei mai mulți bani în primele 9 luni din 2022, dar și câte credite au fost acordate, câte depozite au fost deschise și ce bancă a avut cele mai multe probleme cu rambursarea creditelor.

Tot în această săptămână, grădinițele și școlile ar putea fi conectate la agentul termic, dar decizia va fi luată un pic mai târziu. Termoelectrica este pregătită din punct de vedere tehnic să conecteze grădinițele și școlile la agentul termic. Astăzi sau mâine urmează a fi luată o decizie în acest sens, a precizat edilul Ion Ceban. Decizia va fi luată după ce autoritățile vor face cunoștință cu numărul instituțiilor care solicită conectarea la agentul termic. De asemenea, autoritățile municipale au anunțat că școlile, liceele și gimnaziile din capitală urmează a fi conectate la căldură după vacanța de toamnă, care va începe la 26 octombrie.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.intertext.md/
http://www.imonagrup.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
15.5 ° C
15.5 °
14.2 °
99 %
0kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
https://www.stivuitor.md/
https://www.mgm.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/