Industrii
AcasăActualȘase posturi TV din Moldova au rămas fără licențe. De ce, ce...

Șase posturi TV din Moldova au rămas fără licențe. De ce, ce se va întâmpla în continuare și cine sunt proprietarii lor?

Șase posturi de televiziune din Republica Moldova – Primul în Moldova, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV – au rămas fără licențe de emisie în timpul stării de urgență. Această decizie a fost luată în seara zilei de 16 decembrie de către Comisia pentru Situații Excepționale, argumentând că decizia a fost luată pentru a proteja mediul mediatic. Această decizie a fost criticată de politicieni, experți și personalități publice. La rândul său, Președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că decizia s-a bazat pe nerespectarea sistematică de către canale a cerințelor Codului și pe sancțiuni repetate. 

Ce s-a întâmplat?

În seara zilei de 16 decembrie, s-a aflat că Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licențele posturilor Primul în Moldova, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV pe perioada stării de urgență.

Potrivit Comisiei, decizia de suspendare a licențelor a fost luată pentru „a proteja spațiul informațional național și pentru a preveni riscul de dezinformare și tentativele de manipulare a opiniei publice”.

În plus, la bază au stat rapoartele Consiliului Audiovizualului cu privire la încălcări ale Codului audiovizualului, precum și a sancțiunilor pentru „difuzarea de informații incorecte privind evenimentele din țară și a războiului din Ucraina”.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că în situația în care există nu doar un război energetic împotriva Republicii Moldova, ci și un război informațional, este responsabilitatea și datoria autorităților să protejeze cetățenii și țara. La rândul său, președintele Maia Sandu a adăugat că nevoia de protecție este legată de faptul că „cei care se află sub sancțiuni internaționale vor căuta să destabilizeze situația din țară”.

Care este reacția?

Între timp, Partidul Socialiștilor, care deține NTV Moldova prin intermediul companiei Exclusiv Media, intenționează să conteste decizia comisiei în instanță. Partidul a calificat decizia drept „absolut nemotivată, încălcând grav normele internaționale și legile moldovenești, precum și cenzura politică totală în interesul partidului de guvernământ”.

Conducerea TV6 și Orhei TV a promis, de asemenea, că va contesta decizia. RTR Moldova s-a adresat deja în instanță. Aceștia consideră că această hotărâre este ilegală și a fost adoptată în interesul politic și corupt al autorităților în exercițiu și al holdingului mediatic al lui Plahotniuc. „Postul de televiziune nu a aparținut niciodată și nici nu a fost afiliat cu vreo persoană inclusă în listele de sancțiuni ale UE, SUA și ale altor țări, pe care, fără nici o dovadă, Comisia pentru Situații Excepționale încearcă să ne incrimineze”, se arată în comunicatul postului de televiziune.

Retragerea licențelor acestor canale TV a devenit, de asemenea, cel mai discutat subiect pe rețelele de socializare. Decizia a fost criticată de politicienii din opoziție, de unii experți și chiar de foști judecători. De exemplu, fostul președinte Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi un dictator; liderul Congresului Civic, Mark Tkaciuc, a îndemnat PAS să „își amintească exact cum se termină astfel de experimente”; iar fostul șef al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, a declarat că decizia a fost neconstituțională și că cetățenii ar trebui să fie învățați să separe adevărul de ficțiune în loc să interzică posturile de televiziune.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor media publice au susținut decizia. În special, președintele Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că „libertatea de exprimare nu înseamnă libertatea de dezinformare, iar Moldova ar fi trebuit să-și securizeze de mult timp spațiul informațional”. Și deputatul Radu Marian a declarat că acest lucru a fost făcut de dragul libertății și al aderării la UE.

Cine deține aceste canale de televiziune?

În ultimii doi-trei ani, majoritatea canalelor de televiziune închise și-au schimbat structura acționariatului, potrivit datelor Agenției Servicii Publice și ale Consiliului Audiovizualului.

În special, TV6 și Orhei TV sunt deținute de Media Resurse, care are un nou proprietar și administrator, Dumitru Chitoraga, din noiembrie 2022.  Noul proprietar a notificat Consiliul Audiovizualului despre acest lucru la 23 noiembrie, iar șefa acestuia, Liliana Vițu-Eșanu, a propus inițierea unei inspecții la companie. Media Resurse a fost înființată în septembrie 2014, cu un capital social de 500 de lei. Compania a avut venituri de 14,9 milioane de lei în 2021 și pierderi de 1,3 milioane de lei.

Primul în Moldova și Accent TV sunt deținute de Telesistem TV din luna septembrie a acestui an. Atunci canalele au fost preluate de la socialiști de către Ilan Șor. Telesistem TV este deținută de compania rusă Media Invest Service, care și-a schimbat proprietarii în octombrie 2022. Noul său proprietar este rusul Alexei Polunin. Acesta, la rândul său, este rudă cu Andrei Goncharenko, beneficiarul final al Avia Invest.

În ceea ce privește NTV Moldova, acesta este deținut de Exclusiv Media, al cărei beneficiar final este soția deputatului Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță. Anul trecut, Furculiță a declarat venituri din dividende de peste 1,3 milioane de lei de la această companie.

Proprietarul licenței de emisie pentru RTR Moldova este TV-Comunicații Grup. Aceasta este deținută în proporție de 50% de Rosmediacom, o organizație neguvernamentală din Rusia, 25% de Galina Stețko și 25% de Grup Media.

Cum a explicat Consiliul Audiovizualului retragerea licenței?

În cadrul conferinței de presă din 19 decembrie, Președintele Consiliului, Liliana Vițu a declarat că, suspendarea licențelor de emisie pe durata stării de urgență a șase posturi TV are la bază mai mulți factori cumulativi, care țin atât de respectarea Codului serviciilor media audiovizuale, cât și de domeniul securității naționale.

”Mai multe rapoarte de monitorizare, nu doar ale Consiliului Audiovizualului, dar și al ONG-urilor de media, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, implicit au fost aplicate pe parcursul acestui an mai multe sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul audiovizualului”, a subliniat Vițu.

Ea a adus ca exemplu faptul că înainte de începerea războiului, patru posturi din cele șase vizate, retransmiteau activ emisiuni informative rusești care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia. ”În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmisiunea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică la care noi ne-am referit pe parcurs ca tactica de manipulare prin o misiune. Adică, aceste posturi au ales să tacă despre război”, a explicat președintele Consiliului.

În plus, potrivit ei, Consiliul a aplicat peste 80 de sancțiuni într-un an doar pentru încălcarea articolului 13, asigurarea informării corecte: NTV Moldova – 22 de sancțiuni, Prima în Moldova – 17 sancțiuni, RTR Moldova – 14, Orhei TV – 13, TV6 – 13, Akcent TV – 5 sancțiuni.

”Telesistem TV SRL, fondatoarea Primul în Moldova și Accent TV, a fost sancționată pentru faptul că și-a schimbat proprietarul fără acordul CA. Un control pentru încălcare similară se desfășoară acum și pe Media Resurse SRL, fondatoarea TV6 și Orhei TV. Astfel patru posturi din cele șase și-au schimbat proprietarul beneficiar final în ultimele luni fără acordul CA. Toate aceste posturi nu respectă prevederile Codului privind volumul de conținut local pe care trebuie să-l producă”, a conchis Vițu.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
5.7kmh
0 %
Dum
15 °
lun
17 °
mar
10 °
mie
3 °
joi
8 °
Intertext ro DI-4356