Industrii
AcasăActualSandu le-a cerut ambasadorilor Republicii Moldova să promoveze mai activ diplomația economică...

Sandu le-a cerut ambasadorilor Republicii Moldova să promoveze mai activ diplomația economică și să atragă investitori

Ambasadorii Republicii Moldova ar trebui să promoveze mai activ diplomația economică, să atragă noi investitori și să ajute la găsirea de soluții alternative pentru depășirea crizei energetice. Președintele Republicii Moldova a declarat acest lucru la deschiderea reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”.

Șeful statului a menționat că cea mai importantă realizare a politicii externe și interne a țării în ultimul an a fost primirea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

În acest sens, ea a numit ca prioritate cea mai importantă pentru diplomația moldovenească să facă următorii pași pe calea integrării europene, să muncească și mai mult pentru implementarea cu succes a Planului de acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru țara noastră.

”Procesul de integrare europeană necesită timp și sunt multe lucruri pe care trebuie să le facem, dar există întotdeauna o oportunitate de a accelera acest proces. Integrarea europeană nu este doar opera ambasadorului de la Bruxelles, integrarea europeană este munca noastră a tuturor, în special a ambasadorilor din Europa. Să știți că aveți o dublă sarcină în față – sarcina de a îmbunătăți relațiile bilaterale, precum și sarcina de a ne crește șansele de integrare europeană. Trebuie să lucrăm cu toate țările, inclusiv în contextul crizei de securitate și al refugiaților ucraineni. De asemenea, este important ca ambasadorii, oriunde s-ar afla, să informeze cetățenii noștri din străinătate și autoritățile locale despre progresul reformelor din Moldova în procesul de integrare europeană”, – a spus Maia Sandu (citat de Infomarket).

De asemenea, ea a cerut diplomaților să continue să ajute țara să depășească criza energetică, menționând că pentru a asigura securitatea energetică a țării sunt necesare soluții alternative nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, pentru care este important să căutăm potențiali parteneri, soluții noi pentru a implementa proiecte mari în viitor.

Sandu a mai spus că un alt obiectiv important pentru diplomați este promovarea activă a diplomației economice. Potrivit ei, este important să se promoveze exporturile moldovenești, mai ales în contextul crizei actuale care a perturbat relațiile comerciale cu multe țări.

„Trebuie să găsim noi piețe, să ajutăm exportatorii să intre pe piețe stabile, unde calitatea produselor este apreciată în primul rând, dar nu alte aspecte, de exemplu, politice”, a subliniat ea. Șeful statului le-a cerut ambasadorilor să lucreze activ în atragerea investițiilor, menționând că există exemple în care și acum, în pofida crizei, vin noi investitori în țara noastră. În acest sens, ea a vorbit despre noul rezident al ZEL „Bălți” – o companie din Danemarca. „Trebuie să prezentăm în mod activ oportunitățile noastre de comerț și investiții potențialilor investitori, să vorbim despre posibilele beneficii și să continuăm să lucrăm pentru îmbunătățirea mediului de afaceri”, a spus președintele Republicii Moldova.

La 18-19 august, la Chișinău a avut loc întâlnirea ambasadorilor moldoveni. Șefii misiunilor diplomatice au participat și la Ziua Diasporei au participat.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Birotix Com ro DI-4407