Industrii
AcasăActualSancțiuni mai dure pentru propagandă și dezinformare! Legea Anti-Falsuri a fost votată...

Sancțiuni mai dure pentru propagandă și dezinformare! Legea Anti-Falsuri a fost votată în prima lectură

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost aprobat, astăzi, 07 aprilie, de Legislativ, în prima lectură. Documentul prevede operarea modificărilor la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea comunicațiilor electronice, Codul serviciilor media audiovizuale, Codul penal, Codul contravențional, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. 

Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare. În aceeași ordine de idei, proiectul stabilește că dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare.

Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping -ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile  de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

O nouă reglementare vizează responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, privind controlul executării, de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, a obligației de blocare imediată a accesului utilizatorilor din țara noastră la sursele cu conținut online calificate drept informații ce afectează securitatea spațiului informațional public.

De asemenea, inițiativa propune că persoanele fizice și juridice, care dețin pagini web, vor fi obligate să plaseze informațiile de contact la un loc vizibil, care ar permite identificarea lor.

Proiectul de lege a fost dezbătut în parlament timp de circa trei ore și a fost susținut cu 56 de voturi ale deputaților.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în semn de protest, a părăsit sala ședințelor plenare ale Parlamentului și nu a participat la procedura de votare. Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic ”Șor”, de asemenea a lipsit din sala ședințelor plenare ale Parlamentului.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Papir Print Ro DI-4406