Industrii
AcasăActualReuters: Consumul mondial de grâu ar putea scădea cu 5-8%. Orezul vine...

Reuters: Consumul mondial de grâu ar putea scădea cu 5-8%. Orezul vine ca înlocuitor

Analiştii şi traderii susţin că în perioada iulie-decembrie 2022 consumul mondial de grâu ar putea scădea cu 5-8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, o contracţie mult mai mare decât cea de 1% prognozată de Departamentul american al Agriculturii. Astfel, consumul mondial ar putea atinge un nivel anti-record în ultimele decenii din cauza creșterii inflației, transmite Reuters.

Este posibil ca în a doua jumătate a acestui an, consumatorii să se confrunte cu preţuri şi mai mari la grâu, având în vedere că importatorii, care până acum au intrat în posesia cargourilor cumpărate în urmă cu câteva luni la preţuri mai mici, vor începe să transfere, pe seama consumatorilor, costurile provocate de explozia preţurilor la grâu până la valori record în luna mai.

Cotaţiile futures de referinţă la grâu au crescut cu 40% în acest an, atingând un nivel record în luna martie, pentru a se reduce recent, însă preţurile fizice rămân ridicate. Chiar dacă au scăzut de la vârful de aproximativ 500 de dolari pe tonă atins în urmă cu câteva luni, ele rămân totuşi cu mult peste media de aproximativ 300 de dolari înregistrată anul trecut. Acum, livrările de grâu din regiunea Mării Negre sunt cotate la aproximativ 400-410 dolari pe tonă, inclusiv livrarea.

„Vom asista la o scădere a cererii de grâu pentru nutreţ în Europa şi China. Cererea de grâu pentru consumul uman a început să încetinească într-o serie de mari ţări importatoare din întreaga lume”, susţine Erin Collier, economist la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Organismul public FranceAgriMer prognozează că cererea pentru grâu de nutreţ ar putea scădea cu 13% până la 3,9 milioane de tone în 2022/23 faţă de 2021/22.

Printre ţările care ar putea avea probleme cu importurile de grâu se numără Yemen, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Etiopia, Afganistan şi Sri Lanka, a spus Erin Collier.

În timp ce preţurile la grâu au crescut, orezul vietnamez se vinde pentru aproximativ 404 dolari pe tonă, aproape nemodificat comparativ cu preţul înregistrat la finele lui 2021.

În context, Departamentul american al Agriculturii şi-a revizuit recent estimările privind consumul mondial de grâu în anul agricol 2022/23 până la 784,22 milioane de tone, în scădere cu 1,77 milioane de tone faţă de estimările anterioare şi cu 6,29 milioane de tone mai puţin faţă de anul agricol precedent.

Menționăm că, la începutul lunii iulie, agricultorii moldoveni s-au plâns de prețurile mici de achiziție a grâului după reluarea exporturilor. Majoritatea fermierilor se așteptau la 6-7 lei pe kilogramul de grâu, dar în final au fost nevoiți să îl vândă cu 4-5 lei pe kilogram. La rândul său, compania Trans-Oil a explicat scăderea prețurilor la grâu prin particularitățile regionale, deoarece pe piață a apărut o cantitate mare de grâu ucrainean care a fost vândut la prețuri de dumping, ceea ce a pus o presiune puternică pe piață.

 

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Real Business Ro DI_4410