Industrii
AcasăActualReprezentantul FMI la Chișinău explică de ce inflația în Republica Moldova este...

Reprezentantul FMI la Chișinău explică de ce inflația în Republica Moldova este mai mare decât în alte țări

Reprezentantul Fondului Monetar Internațional(FMI) la Chișinău, Rodgers Chawani a explicat de ce inflația în țara noastră este mai mare decât în ​​alte țări. Potrivit lui, pentru a înțelege acest lucru trebuie să analizăm compoziția coșului de consum pentru Moldova.

”O bună parte din inflația RM, în jur de 50%, se datorează produselor alimentare și prețurilor la energie. Comparativ cu eurozona, acestea reprezintă doar 25%. Dacă comparăm cu Germania este în jur de 10-15%. Dacă există un șoc de aprovizionare sau de creștere a prețurilor la energie, acestea vor afecta economia RM foarte repede și prețurile vor crește. Asta e ceea ce vedem noi acum: prețurile au crescut mult anume din motiv că RM este dependentă de produsele alimentare și energie. Realitățile RM sunt unice și asta pe lângă faptul că anul trecut am avut creșterea prețurilor la gaz”, a declarat Rodgers Chawani, la postul de televiziune Moldova 1.

Chawani a mai subliniat că consideră adecvate acțiunile Băncii Naționale privind asigurarea stabilității prețurilor.

„Acum este ușor să condamnăm Banca Națională, dar când autoritatea de reglementare a decis dacă să mențină sau să majoreze dobânda, nu știa de război, de o creștere bruscă a prețurilor la gaze etc. Totul trebuie pus în context”, a spus Chawani.

Potrivit lui, Banca Națională este un organ independent, iar FMI a susținut întotdeauna această idee, acest lucru este foarte important pentru fond. Chawani a adăugat că, evident, măsurile Băncii Naţionale nu sunt suficiente, ele trebuie completate cu politici fiscale.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
35.5 ° C
35.5 °
34.2 °
42 %
6.7kmh
0 %
mie
36 °
joi
34 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
34 °
Boncom Ro_DI_4405