Industrii
AcasăActualRecean: "Este absurd ca miniștrii să fie plătiți mai puțin decât muncitorii...

Recean: „Este absurd ca miniștrii să fie plătiți mai puțin decât muncitorii din construcții și chelnerii”. Premierul vrea majorarea salariilor în sectorul public

Premierul Dorin Recean consideră că miniștrilor trebuie să li se mărească salariile. În cadrul ședinței de guvern, el a calificat drept „absurd” ca un ministru să aibă „un salariu mai mic decât cel al unui muncitor în construcții” sau ca „șefii de ministere să fie plătiți mai puțin decât chelnerii din cafeneaua de peste drum”.

El a spus că guvernul va propune parlamentului adoptarea unei rectificări bugetare care să includă un proces de creștere a salariilor în sectorul public. Potrivit lui Recean, „efortul suplimentar asociat cu această modificare nu va depăși costul a 6 km de drum”.

Recean a declarat că miniștrii au planificat două rectificări bugetare, iar una dintre ele începe astăzi, 24 mai.

„Vom propune Guvernului (și sper că și Parlamentul va aproba) alocarea a încă 700 de milioane de lei la Fondul Național de Dezvoltare pentru îmbunătățirea drumurilor. De asemenea, vom majora cu 300 de milioane de lei fondul pentru dezvoltarea și susținerea dezvoltării locale și regionale și cu 140 de milioane de lei susținerea dezvoltării IMM-urilor, în special a programului 373. De asemenea, vom avea grijă de fermierii noștri, astfel că vom aloca încă 100 de milioane de lei pentru a le compensa cheltuielile”, a spus Recean.

Premierul a declarat că autoritățile vor începe prin a majora salariile în administrația centrală de stat. „Înțeleg că vom fi criticați. Dar trebuie să înțelegem, de asemenea, că trebuie să pregătim țara, să facem schimbări legislative și să pregătim instituțiile pentru a trece la următoarea etapă a relațiilor noastre cu Uniunea Europeană. Avem nevoie de resurse competente pentru a face acest lucru”, a spus Recean.

El a declarat că guvernul este acum „incapabil să atragă resursele umane necesare și suficient de talentate” pentru a pregăti „acest proces foarte important”.

„Este absurd ca miniștrii să fie plătiți mai puțin decât muncitorii din construcții. Ambele profesii sunt respectate, dar necesită abilități diferite. Trebuie să avem talentele necesare pentru a pregăti calitativ legislația noastră în vederea armonizării cu cea europeană. Din nou, cu tot respectul pentru profesie, dar șefii de ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de peste drum. Aceasta este realitatea cu care trebuie să ne confruntăm”, a declarat Recean.

Premierul a mai spus că își va asuma responsabilitatea și va merge în parlament pentru a cere un amendament.

„Acesta este doar începutul creșterilor salariale în administrația publică și în sectorul public. În luna august vom face ajustări salariale și în alte domenii importante din punct de vedere social”, a adăugat Recean.

Prioritatea este să construim capacitatea guvernului de a atrage și mai multe resurse, iar după aceea vom construi 6 km, 100 km și mii de km de drumuri”, a conchis el.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
27 %
6.7kmh
0 %
mar
26 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
18 °