Industrii
AcasăActualReambalarea sării iodate va fi amendată. Cum intenționează autoritățile să rezolve problema...

Reambalarea sării iodate va fi amendată. Cum intenționează autoritățile să rezolve problema deficitului de iod în Republica Moldova

Autoritățile plănuiesc să interzică reambalarea sării iodate, care este importată în cantități mari, în unități de un kilogram. Încălcările vor avea drept rezultat o amendă de până la 15.000 de lei. Se introduc amenzi și pentru depozitarea și vânzarea sării iodate cu concentrație greșită de iod. Acestea și alte prevederi sunt prevăzute în modificările la Codul contravențional și la Legea privind plata pentru poluarea mediului, care au fost discutate pe 17 mai, în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Valentina Manic, a spus că, în unele cazuri, sarea iodată este reambalată din saci mari neermetici în ambalaje neermetice de carton și scoasă la vânzare.

Potrivit ei, există o discrepanță serioasă între cantitatea de sare iodată și cea neiodată importată. Acest fapt a stârnit suspiciuni că importatorii nu achită taxa de poluare pentru ambalajele de plastic de un kilogram. Autoritățile bănuiesc că sarea neiodată importată este vândută ca iodată și este un produs final necalitativ pentru consumator. Deputații au mai afirmat că acum nimeni nu este pedepsit pentru astfel de încălcări.

Manic a precizat că, odată cu introducerea unei taxe de 1,02 lei pe pachet în 2019, importul de sare iodată a scăzut de trei-patru ori – de la 16,4 mii de tone în 2019 la 5 mii de tone în 2021.

Pana in 2016, inclusiv, la importul de sare alimentară iodată nu se percepea taxa pentru ambalajul primar de un kilogram, se percepea doar pentru un pachet mare. Din 2017, s-a schimbat modul de calcul al cotei pentru ambalajele primare din plastic, iar pentru un kilogram de sare iodată a început să fie percepută o taxă, inițial 0,85 lei bucata, iar apoi 1,02 lei bucata. Ca urmare, a devenit nerentabil pentru antreprenori să importe sare iodată în pachete cu greutatea de un kilogram, deoarece taxa era mai mare decât pentru un pachet cu greutatea de 25 kg.

Autorii proiectului au precizat că consumul de sare în Moldova este mare, dar cel mai des se consumă sare neiodată, ceea ce duce la consecințe grave asupra sănătății populației, în special asupra stării psihice a unei persoane, asupra abilităților sale psihice.

„Populația nu consumă sare iodată, pentru că nu este disponibilă”, a spus deputatul, medicul Adrian Belîi.

Proiectul prevede și reducerea taxei pentru ambalajele primare din plastic de un kilogram care conțin sare iodată, de la 1,02 lei la 0,22 lei.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
35.5 ° C
35.5 °
34.2 °
42 %
6.7kmh
0 %
mie
36 °
joi
34 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
34 °
Real Business Ro DI_4410